9/1/11

«Χρυσή» ευκαιρία για χιλιάδες παλαιούς αποφοίτους λυκείου


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε λύκειο της χώρας και να δηλώσουν τα μαθήματα που τους φαίνονται πιο εύκολα και κατανοητά από τις τέσσερις υπάρχουσες κατευθύνσεις
Ενα ανεκπλήρωτο όνειρο... ζωής ενδέχεται φέτος να γίνει πραγματικότητα για χιλιάδες 30ρηδες και 40ρηδες. Οι πόρτες πανεπιστημίων και ΤΕΙ εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξουν για παλαιούς αποφοίτους λυκείου, καθώς με την κατάργηση της βάσης του 10 αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας στις πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι εισήχθησαν υποψήφιοι ακόμη και με δυάρια, τριάρια και τεσσάρια σε σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Οι αιτήσεις - δηλώσεις των ενδιαφερομένων θα γίνουν πιθανότατα μέσα στο Φλεβάρη, ενώ την ίδια περίοδο οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων θα δηλώσουν τόσο το 2ο μάθημα Γενικής Παιδείας όσο και τα ειδικά μαθήματα.
Τις στρατηγικές που οδηγούν στην επιτυχία και σε περισσότερες διεξόδους σπουδών παρουσιάζουν σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού.
Μέσα στο Φεβρουάριο (οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ομάδας Β'), οι απόφοιτοι που σκοπεύουν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές των ΓΕΛ, οι απόφοιτοι του 2009 ή 2010 ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων και οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ θα κληθούν να υποβάλουν τις αιτήσεις - δηλώσεις τους.
Ενα όνειρο ζωής... πραγματικότητα
Τις τελευταίες δεκαετίες χιλιάδες μαθητές, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, δεν συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις ή δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή, πανεπιστημιακή ή ΤΕΙ. Ωστόσο, στο πίσω... μέρος του μυαλού τους εξακολουθεί να φωλιάζει η επιθυμία για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες 30ρηδες και 40ρηδες διεκδικούν μία θέση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, μέσω κλήρωσης. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν το μεγάλο... βήμα και ρίχνονται στη μάχη των πανελλήνιων εξετάσεων. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις γονέων που εισάγονται στο πανεπιστήμιο και φοιτούν μαζί με τα παιδιά τους.
Φέτος, δίδεται μία «χρυσή ευκαιρία» για τους παλαιούς αποφοίτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (λυκείου και εξατάξιου γυμνασίου) να έρθουν πιο κοντά στο στόχο της εισαγωγής σε κάποια σχολή ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως αναφέρει ο σύμβουλος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Νεάπολης, Χρήστος Αντωνίου. Αυτό οφείλεται στην κατάργηση του βαθμολογικού πλαφόν (10). Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι καταγράφηκε ελεύθερη πτώση των βάσεων, με συνέπεια να ανοίξουν οι πόρτες τμημάτων ΤΕΙ της περιφέρειας ακόμη και για υποψηφίους με βαθμό πρόσβασης 0,91, ενώ υπήρχε και πανεπιστημιακή σχολή στην οποία πέτυχε υποψήφιος με 2.177 μόρια.
«Δεδομένου ότι πέρυσι καταργήθηκε η βάση, μπορεί ένας παλαιός απόφοιτος λυκείου με μικρή προσπάθεια και μελέτη να εισαχθεί σε κάποιο τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης», τονίζει ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας πως όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησης και από τον τύπο του λυκείου, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση το Φεβρουάριο.
Με ταυτότητα κι απολυτήριο
«Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε λύκειο της χώρας και να δηλώσει τα μαθήματα που του φαίνονται πιο εύκολα και κατανοητά από τις τέσσερις υπάρχουσες κατευθύνσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι η ταυτότητά του και το απολυτήριο λυκείου», επισημαίνει ο σύμβουλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Για τη Θεωρητική Κατεύθυνση μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία, στα Λατινικά και στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, για τη Θετική Κατεύθυνση δηλώνουν τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία, για την Τεχνολογική Κατεύθυνση 1 (κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) τα Μαθηματικά, τη Φυσική, την Ηλεκτρολογία και τη Χημεία-Βιοχημεία και για την Τεχνολογική 2 (κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών) τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.
Ολοι οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά στη Νεοελληνική Γλώσσα (δηλ. στην Εκθεση), ενώ επιλέγουν και το 2ο μάθημα Γενικής Παιδείας (ανάμεσα στα Μαθηματικά-Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία, Βιολογία και Φυσική). Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, εφόσον φιλοδοξούν να κατευθυνθούν σε οικονομικές σχολές καθώς και ξένη γλώσσα εάν στοχεύουν σε ξενόγλωσσες φιλολογίες. «Λόγω ηλικίας δεν μπορούν να εισαχθούν στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς τα όρια ηλικίας καθορίζονται στα 21 και 26 έτη αντίστοιχα», διευκρινίζει ο κ. Αντωνίου.
Πηγή: Αγγελιοφόρος  (Λίνα Κοϊνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου