30/1/11

Από το αυτί και σε άλλο νομό


Στεφανάκου Π.
 Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εκπαιδευτικοί απαντώντας στον πόλεμο που κήρυξε η Α. Διαμαντοπούλου στο δημόσιο σχολείο και στον εκπαιδευτικό. Το χτύπημα της εβδομάδας, ήταν η εντολή του υπουργείου Παιδείας στις εκπαιδευτικές περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Πελοποννήσου, με την οποία ζητείται να αποσπαστούν, οπουδήποτε στη χώρα, οι εκπαιδευτικοί που "πλεονάζουν". 
Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί 15 ειδικοτήτων, διατάσσονται στη μέση της σχολικής χρονιάς να διαλύσουν τα σπίτια τους και να πάνε αλλού! Άμεση η αντίδραση της ΟΛΜΕ. Κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα (τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού) και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης. Επιπλέον προτείνει 48ωρη απεργία στις 22 και 23 Φεβρουαρίου θέτοντας συνολικά το θέμα της κυβερνητικής πολιτικής τόσο ενάντια στο δημόσιο σχολείο όσο και στον εκπαιδευτικό.
Οι "πλεονάζοντες" που ανακάλυψε το υπουργείο Παιδείας, στη μέση της σχολικής χρονιάς, προέρχονται από πολυπληθείς ειδικότητες, όπως γυμναστές, φιλόλογοι, μαθηματικοί, καθηγητές Πληροφορικής κ.ά. Αυτοί καλούνται να φύγουν, αλλά το μεγαλόψυχο υπουργείο Παιδείας τους δίνει το δικαίωμα να διαλέξουν πού θα πάνε: Στον 'Εβρο ή στα Γρεβενά; 'Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, "οι πλεονάζοντες θα κληθούν προς διευκόλυνσή τους, να υποβάλλουν χειρόγραφη αίτηση απόσπασης για τις περιοχές και μόνο γι' αυτές που περιλαμβάνονται στους πίνακες, δηλώνοντας όσες περιοχές θέλουν και με τη σειρά που επιθυμούν, επικαλούμενοι συγκεκριμένους λόγους προτίμησης περιοχών". Το πού θα τοποθετηθούν, όμως, είναι ιερό δικαίωμα της υπηρεσίας που τους έκανε... "υπεράριθμους".

Οι υποχρεωτικές μετακινήσεις τους σε άλλες περιφέρειες απ' αυτές που υπηρετούν σήμερα, δίνουν μια εικόνα από τα... προσεχώς. Το "πλεονάζον" προσωπικό προέκυψε από τα πληθωρικά τμήματα τα οποία έφτιαξε η κ. Διαμαντοπούλου για να μην κάνει τους απαιτούμενους διορισμούς. Προέκυψε από την κατάργηση της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, από την κατάργηση των αθλητικών σχολείων, από την επιβολή υποχρεωτικών υπερωριών.
Ο στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι σαφής. Θέλει μείωση των θέσεων εργασίας για να μειώσει το κόστος της εκπαίδευσης. Αν πέρυσι, τον στόχο αυτόν εξυπηρέτησε η σύμπτυξη τμημάτων, φέτος το παιχνίδι θα παιχτεί στις συγχωνεύσεις σχολείων. Απ' αυτή την επιχείρηση, το υπουργείο Παιδείας θα καταφέρει να μειώσει θεαματικά τις οργανικές θέσεις. Υπολογίζεται ότι μια τυπική συγχώνευση δύο σχολικών μονάδων, χάνεται το 20% των οργανικών θέσεων. Λιγότερα σχολεία σημαίνει λιγότερα έξοδα. Αν προστεθούν στα παραπάνω και οι εκπαιδευτικοί που θα βγουν στη σύνταξη (εκτιμάται ότι την περίοδο 2011-2013 θα συνταξιοδιοδοτηθούν 35.000 δάσκαλοι και καθηγητές), η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να μειώσει δραματικά το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε βάρος του σχολείου.
Η ΟΛΜΕ μιλάει για διάλυση του σχολείου, εκποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. προτείνεται στον κλάδο η πραγματοποίηση 48 ωρης απεργίας την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Θα προηγηθεί τρίωρη στάση εργασίας στις 10 Φεβρουαρίου με αιχμή τα προβλήματα στα επικουρικά ταμεία.
Η πρόταση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα κριθεί στη Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου.
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου