2/1/11

Χιλιάδες ευρώ υπερωριακής εργασίας εκπαιδευτικών της Δ΄ Αθήνας χάθηκαν


Παραμονή Πρωτοχρονιάς και για δεκάδες εκπαιδευτικούς της Δ΄ Διεύθυνσης Β/βάθμιας Αθήνας εκπαίδευσης τους περίμενε ένα ακόμη δώρο.  Έμαθαν ότι για την απασχόλησή τους  πέραν του κανονικού τους ωραρίου, που υποχρεώθηκαν να κάνουν το 2009, είτε  για να καλύψουν διάφορα κενά εκπαιδευτικών σε σχολεία, είτε για την ενισχυτική διδασκαλία, είτε για διάφορα προγράμματα του υπουργείου, δεν θα πληρωθούν.
    Έμαθαν ότι τα δεδουλευμένα …χάθηκαν μια για πάντα. Τους το ανακοίνωσε επίσημα το δημόσιο ταμείο της Καλλιθέας.
   Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι είναι απίστευτο κι όμως είναι αληθινό. Ωστόσο εδώ και κάμποσο καιρό στην Ελλάδα των μνημονίων, στην Ελλάδα της Κυβέρνησης των περικοπών και των απολύσεων, στην Ελλάδα που ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος χαρακτηρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους κοπρίτες, τα αληθινά είναι τα απίστευτα.
    Έτσι, το υπουργείο, προκειμένου να μην προσλάβει εκπαιδευτικούς για την κάλυψη διαφόρων κενών σε σχολεία ή για την ενισχυτική διδασκαλία ή για διάφορα προγράμματα, υποχρεώνει, στις περισσότερες περιπτώσεις, τους υπηρετούντες να απασχοληθούν πέραν του κανονικού τους ωραρίου για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών.
    Για το υπουργείο αυτή είναι η πιο εύκολη και συμφέρουσα λύση καθώς για έναν νέο εκπαιδευτικό θα δαπανούσε ετησίως γύρω στις 16.500,00€, ενώ απασχολώντας τους υπάρχοντες και καλύπτοντας ακριβώς τις υπηρεσιακές ανάγκες  όποτε και όπως προκύψουν, θα δαπανήσει πολύ λιγότερα χρήματα (Η αμοιβή τους ανέρχεται κατά μέσο όρο στο ποσό των 7,00 € καθαρά την ώρα).

  Οι καταστάσεις πληρωμής των δεδουλευμένων του 2009 είχαν έγκαιρα κατατεθεί προκειμένου να ελεγχθούν και να εκδοθούν τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής τους.  Όμως σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η εκκαθάριση δεν προχώρησε,  λόγω φόρτου εργασίας του ταμείου, λόγω έλλειψης υπαλλήλων, λόγω του γεγονότος ότι είχε δοθεί προτεραιότητα σε άλλες πληρωμές όπως των ωρομισθίων, των αναπληρωτών, των εκπαιδευτικών αδειών κλπ..  Αυτή ήταν η  εξήγηση που δόθηκε από τους αρμόδιους, στους εκκαθαριστές των σχολείων της Δ΄ Διεύθυνσης, που πήγαν να εισπράξουν για λογαριασμό των δικαιούχων εκπαιδευτικών την αποζημίωση αυτή. Είναι απαράδεκτο να τους γνωστοποιείται μετά από ένα χρόνο, ότι δεν πρόκειται να πάρουν δεκάρα τσακιστή, γιατί, εκτός των προαναφερθέντων πρόσφατα ένας «επίτροπος» του ελεγκτικού συνεδρίου «ανακάλυψε» το νόμο του 2003, ο οποίος ορίζει ότι οι υπερωρίες αν δεν πληρωθούν στο ίδιο οικονομικό έτος που γίνονται, δεν μεταφέρονται στο επόμενο οικονομικό έτος και …πάνε υπέρ πίστεως και πατρίδος!
    Τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία καθυστερεί  πότε 6 μήνες, πότε 1 χρόνο, πότε  18 μήνες να πληρώσει τους μισθούς των ωρομισθίων, τις αποζημιώσεις της ενισχυτικής και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, καθώς και πάσης φύσεως υπερωρίες κ.λ.π., καταπατώντας η ίδια το νόμο που έχει θεσπίσει. Πως γίνεται τώρα να «ανακάλυψε» ο «επίτροπος» το νόμο και αφού δεν πρόλαβε το ταμείο να πληρώσει όταν έπρεπε, τα χρήματα να χάνονται.
    Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Μιλάμε όχι για κάποιες πλασματικές υπερωρίες που οι Κυβερνήσεις φρόντιζαν να δίνουν σε κάποια μεσαία ή υψηλόβαθμα στελέχη, στα δικά τους παιδιά βασικά ή στην υπαλληλική «αριστοκρατία» που αποτελούσε και κομματική τους πελατεία. Μιλάμε για υπερωρίες για τις οποίες πολλοί εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται να κάνουν με απόφαση του σχολείου, του Διευθυντή ή των ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ, υπερωρίες οι οποίες έχουν δουλευτεί στο ακέραιο.
    Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Προφανώς η ευθύνη είναι στο Υπουργείο Παιδείας, στο Υπουργείο Οικονομικών, στην πολιτική των περικοπών, στην πολιτική της φτωχοποίησης των εργαζομένων. Ωστόσο οφείλουμε να δούμε πλέον και πιο συγκεκριμένα τα πράγματα. Τι ακριβώς έκανε η προϊστάμενη αρχή, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να περιφρουρήσει την πληρωμή των υπερωριών που η ίδια είχε επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς; Γιατί δεν έχει νομικό σύμβουλο να τον στείλει να κάνει μηνύσεις σε κάθε υπεύθυνο για υπεξαίρεση χρημάτων; Γιατί ο διευθυντής του δημόσιου ταμείου (Υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου), ο οποίος δηλώνει ότι το ελάχιστο προσωπικό του Ταμείου δεν επέτρεψε την εκκαθάριση των υπερωριών, δεν πήρε μέτρα καταγγέλλοντας έστω τους υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή η οποία έχει σαν συνέπεια την κλοπή, ναι κλοπή του ιδρώτα του εκπαιδευτικού;
     Σαφώς έχουν και αυτοί την ευθύνη τους. Μικρότερη ευθύνη αλλά ευθύνη. Και είμαστε σε καιρούς που δεν μπορεί κανείς να παίζει τον Πόντιο Πιλάτο.
    Οι ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου και Νότιας Αθήνας έχουν ξοδέψει ατελείωτες ώρες παραστάσεων, διαμαρτυριών στις Διευθύνσεις και στα Δημόσια Ταμεία πολλές φορές τα τελευταία χρόνια διεκδικώντας το αυτονόητο. Να πληρώνονται έγκαιρα οι εκπαιδευτικοί για τις υπερωρίες, να πληρώνονται έγκαιρα οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωτές το μισθό τους. Φαίνεται ότι οι παραστάσεις και οι διαμαρτυρίες δεν φτάνουν. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε άλλο στάδιο.
    Μήπως πρέπει να γίνει κατάληψη του Δημόσιου Ταμείου μέχρι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα;  Μήπως πρέπει να πιεστεί η κάθε Διεύθυνση Β/βάθμιας να ζητήσει προσωπικό έτσι ώστε να βγαίνουν αμέσως οι καταστάσεις πληρωμών; Μήπως πρέπει να πιεστεί να στείλει δικηγόρο στο Δημόσιο Ταμείο και να κάνει μήνυση για το γεγονός των χαμένων χρημάτων;
 Πηγή: alfavita.gr -  Εκπαιδευτικοί Δ΄ Αθήνας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου