27/1/11

Καταγγέλλει πελατειακές σχέσεις και αύξηση αποσπάσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία του εξωτερικού


Πελατειακές σχέσεις που οδήγησαν σε έκρηξη του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, ψευδή στοιχεία για αριθμό μαθητών που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία ευρωπαϊκών χωρών και ανεξέλεγκτες παραγγελίες σε σχολικά βιβλία που απέφεραν ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο.
Είναι οι σημαντικότερες καταγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Φώφης Γεννηματά για την εικόνα που επικρατεί στις μονάδες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
 Παρουσιάζοντας χθες το πλαίσιο αρχών που θέτει το υπουργείο Παιδείας σε διαβούλευση με στόχο την ψήφιση του νέου νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά, η Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε τα εξής:
1. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί το 2004 ήταν 1.650 και η συνολική δαπάνη των επιμισθίων τους ανερχόταν σε 38 εκατομμύρια ευρώ. Το 2009 ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στους 2.350 και η συνολική δαπάνη ανήλθε σε 46 εκατομμύρια ευρώ. Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι η μεγάλη έκρηξη του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών έγινε το 2008. Αν συνυπολογιστεί και το κόστος της μισθοδοσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που αντικατέστησαν τους αποσπασμένους, η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού το έτος 2009 σε σχέση με το 2004, έφτασε τα 22 εκατομμύρια ευρώ.
2. Συντονιστής εκπαίδευσης το 2007-2008 σε ευρωπαϊκή χώρα παρήγγειλε 132.799 τόμους σχολικών βιβλίων (100.000 περισσότερους από την προηγούμενη χρονιά) με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά 100.000 ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο.
Ο ίδιος συντονιστής το 2005 ανέθεσε την επισκευή ελληνικού σχολείου ύψους 110.000 ευρώ σε αμφιλεγόμενες εταιρείες της περιοχής ευθύνης του με απευθείας ανάθεση, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί ανάθεσης δημοσίων έργων. Η υπόθεση ερευνάται.
3. Το 2007 αγοράστηκε σε ευρωπαϊκή πόλη με ευθύνη του ΟΣΚ κτήριο για ελληνικό σχολείο που κόστισε 1.300.000 ευρώ και στη συνέχεια, κρίθηκε ακατάλληλο λόγω ύπαρξης αμιάντου.
4. Πέντε διευθυντές σε ελληνικά σχολεία ευρωπαϊκών χωρών δήλωναν ψευδώς αυξημένο αριθμό μαθητών, συνολικά 250, με αποτέλεσμα την αποστολή περισσότερων βιβλίων και την απόσπαση περισσότερων εκπαιδευτικών.
Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι σχολικές μονάδες του εξωτερικού λειτουργούν χωρίς έλεγχο και χωρίς ορθολογική αξιοποίηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
Ενα παράδειγμα χαρακτηριστικό: Σε μια ευρωπαϊκή χώρα με 3 λύκεια και ένα γυμνάσιο δυναμικότητας συνολικά 89 μαθητών, απασχολούνται 43 καθηγητές. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους (αποδοχές εκπαιδευτικών, ενοίκια και λειτουργικά έξοδα) ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Ολυμπία Λιάτσου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου