5/2/11

«Πάγωσε» το 2ο Λύκειο Χορτιάτη


Χωρίς θέρμανση έμεινε χτες το πρωί το 2ο Γενικό Λύκειο Χορτιάτη, λόγω έλλειψης χρημάτων για την προμήθεια πετρελαίου. Οι 160 μαθητές αρνήθηκαν να μπουν στις παγωμένες αίθουσες και απείχαν από τα μαθήματά τους. Την ίδια στιγμή, «στο κόκκινο» βρίσκονται και άλλα σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς τα ταμεία των σχολικών επιτροπών έχουν αδειάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις συμφωνήθηκε να γίνει παραγγελία πετρελαίου με... τεφτέρι, δηλαδή να αποπληρωθεί όταν θα δοθούν πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.
Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται ορισμένες σχολικές μονάδες του νομού Θεσσαλονίκης μετά το «ψαλίδισμα» της χρηματοδότησης για τα λειτουργικά τους έξοδα. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί και οι οφειλές άρχισαν να συσσωρεύονται στα γραφεία των διευθυντών, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε... τροχιά περικοπών και αναζητούν λύσεις για το άμεσο μέλλον. «Οταν μειώνονται οι επιχορηγήσεις κατά 50%, είναι εύλογο ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα εξαντληθούν και τα αποθεματικά, τα οποία δε θα φτάνουν για τις πάγιες ανάγκες (θέρμανση, τηλέφωνα, ύδρευση κ.λπ.)», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ε' Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μαργαρίτης, εξηγώντας πως ένα ποσοστό σχολείων αντεπεξέρχεται στις ανάγκες, διότι υπήρχε αποθεματικό από τις προηγούμενες χρονιές. «Πάμε σε μία δύσκολη εποχή», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μαθητές στην... κατάψυξη
Χτες το πρωί στο 2ο Γενικό Λύκειο Χορτιάτη σταμάτησε να λειτουργεί ο καυστήρας του πετρελαίου, αφού εξαντλήθηκε και η τελευταία σταγόνα. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή οι 160 μαθητές αποφάσισαν να μην μπουν στις αίθουσες διδασκαλίας και προχώρησαν σε αποχή, καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. «Τα χρήματα για τα λειτουργικά έχουν τελειώσει προ πολλού και υπάρχουν πολλά χρέη για τα υλικά καθαριότητας, τη γραφική ύλη, την απολύμανση του σχολείου, το φωτοτυπικό χαρτί, τις καθαρίστριες και το τηλέφωνο», τόνισε ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Χορτιάτη, Νίκος Χράντας, επισημαίνοντας πως το ταμείο της σχολικής επιτροπής είναι άδειο. Προχτές το βράδυ περιέγραψε το πρόβλημα με το πετρέλαιο και στο δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη στη διάρκεια σύσκεψης που είχε ο τελευταίος με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με πρωτοβουλία του δήμου, χτες το σχολείο τροφοδοτήθηκε με 1,5 τόνο πετρελαίου και τέθηκε σε λειτουργία ξανά ο καυστήρας. «Μιλάμε για ένα σχολείο το οποίο δεν είχε στο παρελθόν ούτε μία μέρα κατάληψης», σχολίασε ο κ. Χράντας. Χτες, λόγω της αποχής, τα μαθήματα δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά σήμερα το σχολείο αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά.

«Βάζουν» το χέρι στην τσέπη
Το «μαχαίρι» στα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ενώ τέθηκε και στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς. Τα σχολεία κόβουν από παντού για να αντεπεξέλθουν. «Τα πράγματα είναι στριμωγμένα. Προς το παρόν αντεπεξέρχονται με μεγάλη δυσκολία. Η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 30%, ενώ αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου», υποστήριξε ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παπαθωμάς.
Είναι ενδεικτικό ότι σε δημοτικό ζητήθηκε από τους μαθητές, στην αρχή του σχολικού έτους, να φέρνουν οι ίδιοι εναλλάξ κόλλες Α4, προκειμένου να βγάζουν φωτοτυπίες. «Οι διευθυντές βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για τα λειτουργικά», επισήμανε διευθυντής λυκείου του νομού.
Κίνδυνος και για άλλα σχολεία
Στο μεταξύ, περί τα 10 σχολεία έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό με την Εταιρία Παροχής Αερίου για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους. «Από το 2010 επειδή γνωρίζαμε ότι η επιχορήγηση θα ήταν μειωμένη, ενημερώναμε τους διευθυντές που ήταν υπεύθυνοι των σχολικών επιτροπών να κάνουν μία καλή, χρηστή διαχείριση, για να εξασφαλιστεί τουλάχιστον η θέρμανση για τα παιδιά. Μέχρι στιγμής, δεν μου έχει αναφερθεί πρόβλημα με τη θέρμανση», ανέφερε η Αργυρή Κουράκη, πρόεδρος της Ε' Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, που έχει στην περιοχή ευθύνης της 40 σχολικά συγκροτήματα από την περιοχή της Ευζώνων μέχρι και τα όρια με το δήμο Καλαμαριάς. Ορισμένα σχολεία συνεννοήθηκαν για την προμήθεια πετρελαίου ή για την παροχή αερίου, αλλά δεν έχουν χρήματα και βρίσκονται εν αναμονή των πιστώσεων για την αποπληρωμή τους.
Πηγή: Αγγελιοφόρος (Λίνα Κοϊνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου