7/2/11

Σχολικά πρωταθλήματα με κόστος 25 εκατ. ευρώ


«Βάσει τηλεφωνικής εντολής του υπουργείου Παιδείας, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας όλοι οι προγραμματισμένοι σχολικοί αγώνεςΑ΄ και Β΄ Φάσης»... Η φράση αυτή, αναρτημένη σε πίνακες ανακοινώσεων, ιστοσελίδες, προσωπικά μηνύματα, προκάλεσε πανικό πριν από λίγες ημέρες σε περισσότερα από 12.000 άτομα που φοιτούσαν ως πέρυσι στα 145 αθλητικά σχολεία της χώρας. 
Στα ερωτήματα αυτά οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας δεν μπορούσαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις στους γονείς μαθητών αθλητών. «Τα πρωταθλήματα θα γίνουν αλλά με μια μικρή καθυστέρηση» είναι η πρώτη απόκριση. Και φυσικά, τίποτε δεν θα αλλάξει στην πριμοδότηση των μαθητών που είναι αθλητές για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση το καλοκαίρι. 
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου που μίλησε στο «Βήμα» είναι κάθετη. «Τα σχολικά πρωταθλήματα δεν καταργούνται, ούτε ο σχολικός αθλητισμός περιορίζεται, αλλά αναβαθμίζεται» αναφέρει. «Απλά προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη στον θεσμό και η μικρή αναστολή που αποφασίστηκε στα σχολικά πρωταθλήματα οφείλεται στογεγονός ότι πρέπει να λυθούν ζητήματα, όπως η μεταφορά των μαθητών και οι χώροι διεξαγωγής, και να ρυθμιστούν οικονομικά θέματα».
Ως το τέλος Φεβρουαρίου, λέει η κυρία Χριστοφιλοπούλου, θα δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές και την αναβάθμιση στο θέμα του σχολικού αθλητισμού που θα ισχύσουν από την επόμενη σχολική χρονιά. Και ως το τέλος Μαρτίου οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα είναι έτοιμες. 
Προσθέτει ότι η λειτουργία του θεσμού ως σήμερα απέδειξε ότι οδηγεί σε «τεράστια σπατάλη δημόσιου χρήματος», καθώς το κόστος ήταν περί τα 25 εκατ. ευρώ για κάθε σχολικό έτος. Μόνο οι μετακινήσεις από τον Νοέμβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2010, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, κόστισαν περίπου 2,4 εκατ. ευρώ. Εφέτος η μεταφορά των μαθητών σταμάτησε και το αντίστοιχο κόστος κλήθηκαν να καλύψουν οι γονείς των μαθητών, σε περιοχές όπου λειτουργούν αθλητικά σχολεία. 

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου