10/2/11

Έξι σπάνια μαρμάρινα γλυπτά του 3ου αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκαν στη Ρώμη


Έξι σπάνια μαρμάρινα γλυπτά του 3ου μ.Χ. αιώνα, τα οποία πιθανώς προέρχονται από την έπαυλη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές που πραγματοποιούνταν ενόψει της κατασκευής ενός δημόσιου έργου στη Ρώμη, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

«Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη που επιτρέπει να χυθεί νέο φως στις κατοικίες της αυτοκρατορικής αυτής περιόδου στα προάστια της Ρώμης» σχολίασε ο υφυπουργός Πολιτισμού Φραντσίσκο Τζίρο, υπογραμμίζοντας τη «σημασία των αρχαιολογικών ανασκαφών» που πραγματοποιούνται προληπτικά από την ειδική διεύθυνση αρχαιολογικής περιουσίας της Ρώμης.
Οι αρχαιολόγοι, υπό τον Ρομπέρτο Ετζίντι, βρήκαν σε μια ρωμαϊκή έπαυλη κατά μήκος οδού στη νοτιοανατολική Ρώμη πέντε κεφαλές που παρουσιάζουν μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας και ένα γλυπτό του Δία.
Όλα τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν την Τρίτη, θα δοθούν στο Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο και θα φυλαχθούν στις Θέρμες του Διοκλητιανού κοντά στον κεντρικό σταθμό Τέρμινι. Οι πρώτες εργασίες επισκευής τους θα αρχίσουν αμέσως.

Σύμφωνα με τον αριθμό των έργων που βρέθηκαν, τα τεχνικά και στιλιστικά χαρακτηριστικά τους και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους, τα γλυπτά θεωρούνται από τις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων στα προάστια της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε το υπουργείο.
«Ενδέχεται ο τελευταίος ιδιοκτήτης της έπαυλης να ήταν ένας υψηλόβαθμος δημόσιος λειτουργός που είχε σχέσεις με την αυτοκρατορική οικογένεια» πρόσθεσε.
«Η ύπαρξη ενός μαυσωλείου της ύστερης περιόδου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κοντά στην έπαυλη ενισχύει μια τέτοια υπόθεση λόγω της συνήθειας της εποχής, η ταφή του ιδιοκτήτη να γίνεται δίπλα στην κατοικία του» τόνισε.
Οι ανασκαφές χρηματοδοτήθηκαν από μια ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν μετά την ανακάλυψη τον Ιούνιο ερειπίων του πολυτελούς αυτού σπιτιού της ρωμαϊκής εξοχής.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου