10/2/11

Τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι λιγότερα κατά 40%..


Wikileaks: Οι ΗΠΑ ανησυχούν πως τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι λιγότερα κατά 40% σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί επισήμως...
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Γκάρντιαν που επικαλείται απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks. Οι...Αμερικανοί φοβούνται κατά συνέπεια δραματική αύξηση στην τιμή του μαύρου χρυσού από το 2012.
Πηγή της πληροφορίας, σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα της περιόδου 2007-2009 που επικαλείται ο Γκάρντιαν, είναι ο πρώην επικεφαλής γεωλογικών ερευνών της κρατικής εταιρείας εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Aramco.
Όπως φέρεται να αποκάλυψε ο Σαντάμ αλ Χουσεϊνί το Νοέμβριο του 2007 στον Αμερικανό πρόξενο, η επίτευξη του στόχου άντλησης 12μισι εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που θεωρείται κρίσιμη για τη συγκράτηση της τιμής του μαύρου χρυσού στο μέλλον, δεν πρόκειται να επιτευχθεί.
Κατά τον Σαντάμ αλ Χουσεϊνί, πιθανότατα το 2012 η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα φτάσει αυτό που ονομάζεται «κορύφωση παραγωγής» και στη συνέχεια θα αρχίσει να πέφτει. Όταν γίνει αυτό, πρόσθεσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, το Ριάντ δεν θα μπορέσει να σταματήσει την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, διότι έχει υπερβάλλει τα στοιχεία για τα αποθέματα της χώρας κατά 300 δισεκατομμύρια βαρέλια ή κατά 40%, ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Παράλληλα, ακόμα και τα πραγματικά αποθέματα ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αξιοποιηθούν από όσο υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία.
Ο Αμερικανός πρόξενος τονίζει σε τηλεγράφημά του προς την Ουάσινγκτον ότι η εμπειρία του συνομιλητή του δίνει αξιοπιστία στις αποκαλύψεις του.
Ο Γκάρντιαν σχολιάζει ότι έκτοτε και άλλοι ειδικοί του χώρου έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η κορύφωση στην παραγωγή πετρελαίου ίσως είναι πιο κοντά από όσο υπολογιζόταν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου