9/2/11

48ωρη απεργία αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί


Το σχέδιο του υπ. Παιδείας για συγχωνεύσεις σχολείων κινητοποίησε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία στις 22 και 23 Φεβρουαρίου. Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών αναμένεται να επηρεάσουν και τη στάση των μαθητών και των γονιών τους, χωρίς να αποκλείεται να δοθεί η σπίθα για ένα κύμα καταλήψεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές (π. χ. χθες στη Νεμέα Κορινθίας) οι αντιδράσεις των γονέων κατά των συγχωνεύσεων σχολείων συνδυάζονται με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων για την επιβολή διοδίων.
Ειδικότερα, με 57 ψήφους υπέρ, 128 κατά και 2 λευκά οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) σε συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο υπερψήφισαν την εισήγηση της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία. Στις αρχές Μαρτίου θα οργανωθούν νέες γενικές συνελεύσεις καθηγητών για κλιμάκωση κινητοποιήσεων, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Επίσης, οι καθηγητές την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προβάλλοντας και ασφαλιστικά αιτήματα. Για τον ίδιο λόγο, η ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (11 π. μ. - 2 μ. μ. και 2 μ. μ. - 5 μ. μ. για τα σχολεία πρωινού και απογευματινού κύκλου αντίστοιχα), ενώ ανάλογη στάση έχει προκηρύξει για αύριο ώστε οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου που προωθεί το υπ. Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτιμάται ότι θα συγχωνευθεί το 3% των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για την τελική απόφαση, κρίσιμη θα είναι η πρόταση των τοπικών διευθυντών εκπαίδευσης και των δημάρχων, με εκπροσώπους των οποίων έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο υπ. Παιδείας στις 28/2. Οι αντιδράσεις των δημάρχων είναι έντονες καθώς, την ίδια στιγμή που πολλοί καλλικρατικοί δήμοι είναι υπερχρεωμένοι, με τις συγχωνεύσεις των σχολείων θα κληθούν να αντιμετωπίσουν επιπλέον έξοδα που θα προκύψουν για τη μεταφορά των μαθητών.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου