9/2/11

Εκπαιδευτικοί: Δικαστική οδός για οδοιπορικά


Προσφυγές διεκδικώντας αποζημιώσεις ετοιμάζουν οι καθηγητές που μετακινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη, για να διδάξουν σε διαφορετικά σχολεία
Στη Δικαιοσύνη θα καταφύγουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί απ' όλη τη χώρα, οι οποίοι μετακινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη για να διδάξουν σε διαφορετικά σχολεία -προκειμένου να συμπληρώσουν το ωράριο τους-, καθώς η πολιτεία αποφάσισε τώρα να τους κόψει τα οδοιπορικά τους και τις υπερωριακές αποζημιώσεις.
Δάσκαλοι και καθηγητές δεν έχουν πληρωθεί καθόλου για τη φετινή χρονιά και δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ήδη ο μισθός τους έχει υποστεί περικοπές και δεν μπορούν να αντέξουν και το βάρος των οδοιπορικών με δεδομένη την τιμή της βενζίνης, όταν μάλιστα αναγκάζονται να κάνουν ακόμη και 60-100 χιλιόμετρα επιπλέον μέχρι να φτάσουν στα σχολεία, όπου διδάσκουν συμπληρωματικά. Οι περισσότεροι είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που δεν συμπληρώνουν το ωράριό τους και οφείλουν να μετακινούνται και σε άλλα σχολεία . Η απόφαση για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων στους εκπαιδευτικούς στηρίχτηκε σε δύο παλιότερες αποφάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τις οποίες: α) τα οδοιπορικά και η υπερωριακή αποζημίωση καταβάλλονται σε όσους διατίθενται για τη συμπλήρωση ωραρίου σε σχολείο πόλης ή κωμόπολης και δεν καταβάλλονται σε όσους συμπληρώνουν ωράριο σε χωριά και β) πόλη ή κωμόπολη είναι το οικιστικό σύνολο που περιλαμβάνει όχι μόνο την ομώνυμη πόλη αλλά και τους συνεχόμενους οικισμούς και προάστια, εφόσον συνδέονται μεταξύ τους με αστικό συγκοινωνιακό τρόπο. Οπως τονίζει στο «Εθνος» ο κ. Βασίλης Μισαηλίδης, γ.γ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής, «η περιοχή εδώ έχει πολλά χωριά και με τη συγκοινωνία δεν μπορείς να μετακινηθείς, γιατί δεν υπάρχουν δρομολόγια την ώρα, που πρέπει να πάμε στα σχολεία. Μόνο στον δικό μας σύλλογο μετακινούνται καθημερινά πάνω από 40 εκπαιδευτικοί. Σε αυτήν την οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπίζουμε, τώρα, πέρα από την απώλεια του εισοδήματος και την απώλεια των οδοιπορικών».

Μάλιστα, όπως συμπληρώνει και ο κ. Τάσος Αμπελίδης, αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής, «του χρόνου κανείς δεν θα θέλει να μετακινείται και θα υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης των σχολείων και γενικότερη αναστάτωση. Στην περιοχή μας υπάρχουν συνάδελφοι που μετακινούνται και σε απόσταση 30-50 χιλιομέτρων, προκειμένου να συμπληρώσουν σε άλλα σχολεία το ωράριό τους».
Πηγή: Έθνος (Νικολ. Τριγκα) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου