5/2/11

Ενας παθολόγος για 5.500 ασφαλισμένους, ένας καρδιολόγος για 10.000


Ενας παθολόγος αντιστοιχεί σε 5.500 ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ένας καρδιολόγος σε 10.000 άτομα και για τα 2,4 εκατ. των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, πολλοί εκ των οποίων σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, υπάρχει μόνον ένας (1) ιατρός εργασίας.
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη διάρθρωση των ειδικοτήτων και τον αριθμό των ιατρών που υπηρετούν στο Ιδρυμα απαντούν και στο φαινόμενο της «ουράς» των ασθενών μέσω του τριψήφιου αριθμού «184» που κλείνονται τα ραντεβού και στην καθημερινή ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Και γιατί οι γιατροί έχουν μετατραπεί σε απλούς... συνταγογράφους.
Αν και ο αριθμός των υπηρετούντων γιατρών προβάλλει μεγάλος (εργάζονται 6.744 με διάφορες σχέσεις εργασίας, εκ των οποίων πάντως και 224 δεν έχουν πάρει ειδικότητα), από την άλλη στο ΙΚΑ υπάγονται σχεδόν 5,5 εκατ. άμεσα και έμμεσα -μέλη οικογενειών- ασφαλισμένοι. Ετσι υπάρχουν 944 παθολόγοι για όλον αυτόν τον πληθυσμό, 743 οδοντίατροι (και μόνον 34 ορθοδοντικοί), 545 καρδιολόγοι, 448 παιδίατροι, 399 ορθοπεδικοί, 315 γυναικολόγοι, 295 οφθαλμίατροι.
Ολοι αυτοί συνήθως με μερική απασχόληση, καθώς μόνο 63 είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καλούνται να εξετάσουν τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και, με το νέο νομοσχέδιο, συν άλλους τόσους από τα άλλα Ταμεία (ΟΠΑΔ-Δημοσίου, ΟΑΕΕ κ.ά.), κάτι που απειλεί να αυξήσει την ταλαιπωρία καθώς δεν αναπτύσσονται και αστικού τύπου κέντρα υγείας. Επ' αυτού ο αντίλογος της κυβέρνησης αφορά τη δυνατότητα και των ασφαλισμένων του ΙΚΑ να επισκέπτονται τους ιδιώτες γιατρούς -που είναι συμβεβλημένοι με τα άλλα Ταμεία- στα ιατρεία. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα είναι συνδεδεμένοι περίπου 24.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων οι οποίοι θα αμείβονται το πολύ με 10 ευρώ ανά επίσκεψη σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.
Από την άλλη πλευρά μια αποτελεσματική παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα από το ΙΚΑ απαιτεί το διπλασιασμό των συμβεβλημένων γιατρών. Κάτι που διασφαλίζει την οικονομική κατάρρευση του Ιδρύματος πριν καν οι ασθενείς αγοράσουν τα φάρμακά τους. Μόνο από τους μισθούς ενός τόσο μεγάλου αριθμού γιατρών.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Χρ. Μέγας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου