1/2/11

Δωρεάν φροντιστήριο σε μαθητές


Εκατοντάδες καθηγητές εν ενεργεία και συνταξιούχοι αποφάσισαν να στηρίξουν αφιλοκερδώς τους μαθητές της Γ' Λυκείου που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά δεν έχουν χρήματα 
«Υπερασπίσου το παιδί γιατί, αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα».
Με αυτό το «σύνθημα» εκατοντάδες καθηγητές εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχοι αποφάσισαν να στηρίξουν τους μαθητές της Γ' Λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις -αλλά δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν φροντιστήρια- με την προσφορά δωρεάν μαθημάτων.
Εχουμε βαθιά υποχρέωση να στηρίξουμε τους μαθητές μέσα στην εποχή της κρίσης που ζούμε και στη γενικότερη απαξίωση του επαγγέλματός μας, τονίζουν οι εκπαιδευτικοί (φωτογραφία αρχείου)
Η ενέργεια αυτή έχει πάρει τη μορφή κινήματος, καθώς σε πάρα πολλές περιοχές οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν κατ' αρχάς τους συναδέλφους τους να λάβουν μέρος στο «κίνημα βοήθειας των παιδιών, αλλά τώρα μέσω των σχολείων ενημερώνουν και τους γονείς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ότι θα βοηθήσουν τα παιδιά τους αφιλοκερδώς.

Τους υποψήφιους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που δεν έχουν χρήματα για να πάνε σε φροντιστήρια αποφάσισαν να στηρίξουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί (φωτογραφία αρχείου)Ηδη από την πλευρά των εκπαιδευτικών η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν και οι γονείς παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς.
Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναπτύξει η ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής και η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, που περιλαμβάνει τις περιοχές του Αγίου Δημητρίου, Βάρης, Βούλας, Ελληνικού, Αργυρούπολης, κ.ά.
«Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά μέσα στην εποχή της κρίσης που ζούμε και στη γενικότερη απαξίωση του επαγγέλματός μας ο δάσκαλος έχει βαθιά υποχρέωση να στηρίξει τους μαθητές του», τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, κ. Βασίλης Κωσταράκος, και συμπληρώνει:«Φέτος το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να καταργήσει τόσο την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη όσο και την Ενισχυτική Διδασκαλία. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν μαθητές της Γ' Λυκείου που ετοιμάζονται για τις εξετάσεις και σταματούν τα φροντιστήρια γιατί οι γονείς ξαφνικά έμειναν άνεργοι και δεν μπορούν να πληρώσουν τα φροντιστήρια. Αυτό το κενό ερχόμαστε εμείς να το συμπληρώσουμε».

Αλληλεγγύη
«Βρισκόμαστε, εδώ κι έναν χρόνο, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον τόπο και τον κόσμο της εργασίας. Παρακολουθούμε να εφαρμόζονται συνεχώς νέα επαχθή μέτρα, που κυριολεκτικά συνθλίβουν όλους τους εργαζομένους, Ελληνες και μετανάστες. Επιπλέον, πετσοκόβουν κι άλλο τις όποιες παροχές του Δημοσίου σε Παιδεία, Υγεία και Μέσα Μεταφοράς.
Μπροστά σε αυτό το ζοφερό κι αποκρουστικό περιβάλλον, οφείλουμε να ενισχύουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό μας», υπογραμμίζουν οι καθηγητές της ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής, ενώ ο πρόεδρός της, κ. Κώστας Λουμιώτης, συμπληρώνει: «Δεν επιδιώκουμε σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουμε τους θεσμούς που κατάργησε το υπουργείο και οι οποίοι πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσουν αναβαθμισμένοι. Απευθυνόμαστε σε μαθητές με μαθησιακά κενά και οικονομικές δυσκολίες, που φοιτούν στη Γ' Λυκείου, ΓΕΛ & ΕΠΑΛ. Η βοήθεια αφορά τα περισσότερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Η αύξηση των παρεχόμενων μαθημάτων θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των μαθητών και των συναδέλφων. Αν είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα θα είχε μεγαλύτερη απήχηση στα παιδιά. Αργήσαμε, αλλά ήδη αρκετοί μαθητές συμμετέχουν».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Μαθήματα σε όσους έχουν ανάγκη

Στην επιστολή που στέλνουν οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Αγαπητοί μαθητές και γονείς. Οι μέρες που περνάμε όλοι οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ταυτόχρονα περικόπτονται και οι δημόσιες δαπάνες, με αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των σχολείων. Ενας από τους θεσμούς που καταργήθηκαν από φέτος είναι και η Πρόσθετη Ενισχυτική Διδασκαλία. Σε αυτές τις συνθήκες η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νότιας Αθήνας αποφάσισε να αντιδράσει παίρνοντας την πρωτοβουλία να δημιουργήσει δίκτυο εθελοντών καθηγητών που θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε όσους μαθητές μας το έχουν ανάγκη. Η ΕΛΜΕ, ενημερώνοντας τους μαθητές και τους γονείς γι' αυτήν την πρωτοβουλία, δηλώνει ότι για όλα όσα αλλάζουν δραματικά τη ζωή μας και το σχολείο πρέπει να βρούμε από κοινού τρόπους για να αντισταθούμε. Καλούμε τους γονείς που ενδιαφέρονται να δηλώσουν τα στοιχεία τους και τα μαθήματα που θέλουν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους». Τα μαθήματα θα γίνονται στο ΕΠΑΛ Ανω Λιοσίων στο διάστημα μεταξύ 2 - 4 μ.μ. και στη Νότια Αθήνα στο 2ο Γυμνάσιο Ελληνικού και στο ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ 
ntriga@pegasus.gr

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Β. ΤΖΑΦΑΣ

Δίκτυο αλληλεγγύης από εθελοντές
Οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης από εθελοντές καθηγητές. Υπάρχει ένα πρόβλημα επικοινωνίας με τους μαθητές και τους γονείς τους, καθώς πολλά σχολεία δεν έχουν τις αντίστοιχες με εμάς ευαισθησίες και δεν ενημερώνουν τις οικογένειες για την προσπάθεια που κάνουμε. Για την ώρα ο αριθμός των παιδιών που δείχνει ενδιαφέρον είναι μικρός. Πιστεύουμε ότι του χρόνου το ''κίνημα'' αυτό θα αποδώσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς, διότι οι ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και οι γονείς θα ανακουφιστούν από μια τέτοια προσφορά. Για μας η κίνηση αυτή είναι και ένας τρόπος ανανέωσης της δράσης των συνδικάτων. Να ανοίξουν, δηλαδή, τους ορίζοντές τους και σε άλλες κατευθύνσεις.

* Ο Βασίλης Τζαφάς είναι αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου