2/2/11

Κατέρριψαν το μύθο ότι οι γυναίκες δεν έχουν κλίση στα μαθηματικά


Γυναίκες ερευνήτριες στο ΠΚ μιλούν για το Συνέδριο με το ίδιο θέμα
Μύθος αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες δεν έχουν κλίση στα μαθηματικά... Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο διδάσκουν αρκετές γυναίκες ερευνήτριες. Η σχέση των γυναικών με την έρευνα, και ιδιαίτερα τον τομέα των εφαρμοσμένων μαθηματικών, αποτελεί το αντικείμενο του συνεδρίου που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας το διάστημα από 2 ως 5 Μαΐου. Διοργανωτές είναι το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και το Αρχιμήδειο Κέντρο για μοντελοποίηση, ανάλυση και υπολογισμούς.
Στόχος του συνεδρίου είναι να προωθήσει τα εφαρμοσμένα μαθηματικά στην Ελλάδα, γενικότερα, και ιδιαίτερα να δώσει κίνητρα σε νεαρές ερευνήτριες να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τομέα. Τις ημέρες του συνεδρίου, θα έρθουν σε επαφή μεγαλύτερες σε ηλικία και καταξιωμένες στο χώρο τους ερευνήτριες με νέες γυναίκες, οι οποίες κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιστήμη των εφαρμοσμένων μαθηματικών.

Για τους στόχους του συνεδρίου αλλά και τη σχέση των γυναικών με την επιστήμη μιλούν στην «Π» οι ερευνήτριες στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, η επίκουρη καθηγήτρια του ΤΕΜ, κ. Γεωργία Καραλή, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια, κ. Χρυσούλα Τσόγκα.

Γυναίκες και εφαρμοσμένα μαθηματικά Πρόκειται για το πρώτο μιας σειράς συνεδρίων που διοργανώνονται στην Κρήτη από το Αρχιμήδειο Κέντρο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το Κέντρο (http://acmac.tem.uoc.gr) αποτελεί πόνημα του ΤΕΜ και στόχος είναι να καταστεί κέντρο αριστείας που θα προσελκύει επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν δέκα περίπου μήνες ενώ το επόμενο διάστημα, το Κέντρο θα έχει τη δική του στέγη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες. 
Τον ερχόμενο Μάιο θα έρθουν στην Κρήτη σημαντικές ερευνήτριες από πολλά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού. Πρόκειται για τις É. Bécache (Γαλλία), A. Ben Abda (Τυνησία), Κ. Χριστοφόρου (Κύπρος), P. Cook (ΗΠΑ), A. DeMasi (Ιταλία), D. Hilhorst (Γαλλία), M. Lukakova (Γερμανία), Δ. Μανουσάκη (Πολυτεχνείο Κρήτης), J. McLaughlin (ΗΠΑ), A. Millet (Γαλλία), B. Niethammer (Αγγλία), A. Novick-Cohen (Ισραήλ), E. Orlandi (Ιταλία), B. Pelloni (Αγγλία), M. Postel (Γαλλία), C. Prada (Γαλλία), Κ. Τριβιζά (ΗΠΑ), Θ. Ζαρειφοπούλου (Αγγλία).

Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ (Κατερίνα Μυλωνά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου