7/2/11

Το πένθος των παιδιών: Ο βουβός θρήνος


Με τον δικό τους τρόπο αντιδρούν τα παιδιά στην απώλεια αγαπημένων προσώπων, σύμφωνα με έρευνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου. Πώς η λύπη των γονιών τους εμποδίζει την έκφραση των συναισθημάτων
Στον θάνατο ενός αγαπημένου τους προσώπου, τα παιδιά μπορεί να μην πενθούν όπως οι ενήλικες, αλλά θρηνούν διαφορετικά.
Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου, τα παιδιά συχνά δεν εμφανίζουν τα συμπτώματα πένθους, ενώ η θλίψη τους συχνά δεν είναι ανιχνεύσιμη.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως γι' αυτό το λόγο, οι ενήλικες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία του πένθους.
Σε αντίθεση με την γενική πεποίθηση, η συμμετοχή στο πένθος από μέρους των παιδιών δεν είναι μια επιπλέον πηγή άγχους γι' αυτά, αντίθετα τους προσφέρει ανακούφιση και παρηγοριά.

Στο πλαίσιο της μελέτης εκτιμήθηκαν οι αντιδράσεις και η διαδικασία πένθους 10 παιδιών και ισάριθμων γονέων τους, που απευθύνθηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου.
Από τα 10 παιδιά μόνο τα 2 ξεσπούσαν σε κλάμα στη διάρκεια των συνεδριών στο νοσοκομείο και η συμπεριφορά τους ήταν η ίδια και στο σπίτι.
Τα άλλα 8 έπαιζαν το ρόλο του "υποστηρικτικού ενήλικα" στο γονιό που θρηνούσε και δεν επέτρεπαν στον εαυτό τους να εκφράσει τα συναισθήματα θυμού, θλίψης ενοχής αλλά και άλλους φόβους.
Μάλιστα αυτά τα 8 τα παιδιά δεν ζητούσαν υποστήριξη από κανένα διότι δεν ήθελαν να επιβαρύνουν την οικογένεια.
Ωστόσο οι γονείς παρατήρησαν αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, διατροφής και συμπεριφοράς.
Η μελέτη αυτή παρουσιάζεται στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου