7/2/11

Παχύσαρκος ένας στους δέκα ενηλίκους


Ενας στους 10 ενηλίκους παγκοσμίως είναι παχύσαρκος, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο The Lancet
Ενας στους 10 ενηλίκους παγκοσμίως είναι παχύσαρκος, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο The Lancet.
Ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Harvard συγκέντρωσαν και μελέτησαν στοιχεία για τον δείκτη μάζας σώματος (BMI), τη χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση από το 1980 μέχρι το 2008.
Η έρευνα αυτή κατέδειξε ότι τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης έπεσαν σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας σε γενικές γραμμές αυξήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2008, το 9,8% των ανδρών και το 13,8% των γυναικών στον κόσμο ήταν παχύσαρκοι, είχαν δηλαδή BMI πάνω από 30kg/m2. Τα αντίστοιχα ποσοστά το 1980 ήταν 4,8% για τους άνδρες και 7,9% για τις γυναίκες.
Οι κάτοικοι των νησιών του Ειρηνικού είχαν τον υψηλότερο μέσο δείκτη μάζας σώματος στον κόσμο, με 34-35kg/m2, ενώ στο άλλο άκρο βρίσκονται κάποιες περιοχές στη νοτιανατολική Ασία και στην υποσαχάρια Αφρική.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας, με βάση τον BMI, παρουσιάζουν αύξηση στα περισσότερα πλούσια κράτη, με τις ΗΠΑ να έρχονται στην πρώτη θέση της κατάταξης.
Μετά τις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη αύξηση στον μέσο BMI καταγράφηκε στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία για τις γυναίκες και στη Βρετανία και την Αυστραλία για τους άνδρες.
Ωστόσο, κάποιες χώρες της δυτικής Ευρώπης κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα παχυσαρκίας. Επί παραδείγματι, η έρευνα έδειξε ότι από το 1980 μέχρι το 2008 ο μέσος δείκτης μάζας σώματος παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος για τις γυναίκες στο Βέλγιο, στη Φινλανδία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ελβετία, ενώ καταγράφηκαν πολύ μικρές αυξήσεις στον ανδρικό πληθυσμό.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου