Με μόνο σύμμαχο τις... βαριές υπογραφές νυν και πρώην εκπροσώπων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, η υπουργός Παιδείας προχωρά εντός Φεβρουαρίου στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του DNA της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, στο σύνολό της, γύρισε την πλάτη στο ηλεκτρονικό "καφενείο" της Α. Διαμαντοπούλου και αρνήθηκε να στείλει e-mail για παρατηρήσεις επί του κειμένου διαβούλευσης.
Η λήξη της δημόσιας διαβούλευσης, που ανακοίνωσε χθες η Α. Διαμαντοπούλου, μάζεψε μόλις 359... θαμώνες. Οπότε επιστρατεύτηκαν να ζητήσουν "μεταρρύθμιση" του πανεπιστημίου οι Αδ. Πεπελάσης, Β. Ράπανος, Γ. Στουρνάρας, Στ. Θωμαδάκης, Π. Αλεξάκης, ο αδελφός του πρωθυπουργού, Αντρίκος, και άλλοι που -με επιστολή τους- ζητούν να επανέλθει η ηθική της προσωπικής βελτίωσης, της αλληλεγγύης, της συλλογικής προκοπής.
Η επιστολή των παραπάνω εστάλη με την ιδιότητά τους ως καθηγητών και διακινήθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια είναι πιο αναγκαία από ποτέ», καθώς «η δημοσιονομική κρίση επιβάλλει επανεξέταση νοοτροπιών, θεσμών και 'κεκτημένων'».
Η πρόταση που διατυπώνεται είναι να γίνει "μεταρρύθμιση αξιών" και "κάθε φορολογικός πόρος που δίδεται στα πανεπιστήμια να προάγει την προκοπή της χώρας". Τέλος, καλούνται "όλοι οι παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας και της πολιτείας να κρατήσουν ανοικτό και ζωντανό το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο".
Άλλες προτάσεις που αποδελτίωσε το υπουργείο Παιδείας από τους συμμετέχοντες στη δίμηνη διαβούλευση, από την οποία απουσιάζουν όλοι οι συλλογικοί φορείς και όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι η επιβολή διδάκτρων και η... μετάταξη των αιώνιων φοιτητών σε ΙΕΚ παρόμοιου γνωστικού αντικειμένου. Αν το ίδιο το υπουργείο Παιδείας δεν διατύπωνε προτάσεις που καταλύουν τη συνταγματική νομιμότητα, θα ήταν απορίας άξια ακόμη και η αποδελτίωση τέτοιων σχολίων...
Πηγή: Αυγή (Στεφανάκου Π.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου