11/2/11

Ακριβός ο θάνατος στη Βενετία


Η Βενετία µπορεί να δεχθεί την τέφρα των ροµαντικών αν... πληρώσουν 
Μια ηµέρα του Ιουνίου του 2004, ένας γονδολιέρης είδε στα νερά των καναλιών της Βενετίαςένα περίεργο βάζο να επιπλέει, κοντά στη γέφυρα του Ριάλτο. Οταν το µάζεψε, κατάλαβε ότι έχει στα χέρια του µια υδρία µε τέφρα: το όνοµα της αποθανούσης, µιας Γαλλίδας 55 ετών, ήταν γραµµένο σε µια πλάκα µαζί µε τις ηµεροµηνίες γέννησης και θανάτου. «∆εν ήταν η πρώτη φορά και σίγουρα δεν είναι η τελευταία που κάτι τέτοιο συµβαίνει», λένε κάτοικοι της Βενετίας. «Πολύς κόσµος ονειρεύεται να αναπαυθεί για πάντα στηΒενετία. Είναι κάτι ποιητικό,α λλά προς το παρόν παράνοµο».
Στην Ιταλία είναι παράνοµο να σκορπίσεις τηντέφρα κάποιου στο ύπαιθρο: η ηλικιωµένη µητέρα της Γαλλίδας, όµως, έφθασε στη Βενετία µε τρένο από το Παρίσι για να πραγµατοποιήσει την τελευταία επιθυµία της κόρης της, παρ’ ότι ήξερε ότι αυτό δενείναι νόµιµο. Ωστόσο, τώρα τα πράγµατα αλλάζουν. Η Γαληνοτάτη πρόκειται να εγκρίνει αυτές τις ηµέρες µια απόφαση που θα επιτρέπει την«απελευθέρωση» της τέφρας τόσο των κατοίκων όσο και των ξένων στα όρια του δήµου, σε νερό και γη. Ετσι ο καθένας µπορεί πλέον να περάσει την αιωνιότητα στη Βενετία, και µάλιστα όχι στα κρυφά αλλά µε όλα τα συνοδευτικά µιας επίσηµης κηδείας.

Η τέφρα µπορεί να σκορπιστεί στους κήπους ενός απότα τρία δηµοτικά νεκροταφεία ή στη λιµνοθάλασσα από την προκυµαία του νησιού Σαν Μικέλε, όπου χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τους τάφους του ποιητή Εζρα Πάουν, του νοµπελίστα λογοτέχνη Τζόζεφ Μπρόντσκι ήτου µουσικού Ιγκόρ Στραβίνσκι.Και φυσικά η απόφαση αυτή θα φέρει και οικονοµικά οφέλη: για έναν µόνιµο κάτοικο της Βενετίας το κόστος θα είναι 230ευρώ, ενώγια κάποιον ξένο θα φθάνει τα 400 µε 500 ευρώ. Σε µια εποχή λιτότητας, το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Βενετίας είναι το πρώτο στην Ιταλία που ανατρέπει έναν νόµο του κράτους – τόσο για να µπορέσουν όσοι θέλουν να µείνουν εκεί για πάντα όσο και για να γεµίσει τα ταµεία του.
Πηγή: ΤΑ Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου