2/12/09

Υποχρεωτική πάλι η φοίτηση στο νηπιαγωγείο

Ανεκλήθη η εγκύκλιος που ακύρωνε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της προσχολικής εκπαίδευσης

Επανέρχεται η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο από την επόμενη σχολική χρονιά (2010- 2011) και οι γονείς των νηπίων θα πρέπει να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση-πιστοποιητικό πριν από την εγγραφή τους στο δημοτικό σχολείο. Οπως έγινε γνωστό χθες, το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε την εγκύκλιο που είχε σταλεί προεκλογικά, ακυρώνοντας τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της προσχολικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2010-2011. Η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εφη Χριστοφιλοπούλου είχε χθες συνάντηση με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) προκειμένου να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το θέμα. Οπως τόνισε η κυρία Χριστοφιλοπούλου, το τρέχον σχολικό έτος δεν θα γίνει καμία αλλαγή, ενώ οι αποφάσεις του υπουργείου θα εφαρμοστούν από την επόμενη χρονιά με στόχο να μην αιφνιδιαστούν οι γονείς.

Πάντως, απαντώντας στα αιτήματα των εκπαιδευτικών για διετή υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο, η υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τη λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και να προωθήσει τη διετή προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά 4-6 ετών. Οπως διευκρίνισε όμως δεν θα θεσμοθετηθεί τίποτε αν δεν εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές. Οπως δήλωσε συγκεκριμένα η κυρία Χριστοφιλοπούλου, « σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας για δύο χρόνια χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες υποδομές ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε ένα πλήρως εξοπλισμένο Νηπιαγωγείο στα νήπια και τις οικογένειές τους ».
Πάντως, το θέμα των νηπιαγωγείων προκαλεί αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς τα δημόσια νηπιαγωγεία στερούνται υποδομών για να απορροφήσουν τα χιλιάδες νήπια που θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα προγράμματά τους. Ταυτόχρονα όμως απροετοίμαστη είναι και η ιδιωτική εκπαίδευση. Και αυτό γιατί πολλοί παιδικοί σταθμοί, στους οποίους φοιτούσαν στο παρελθόν τα νήπια, δεν έχουν φροντίσει ώστε να αποκτήσουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και τις απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις για τη νόμιμη λειτουργία τους. Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε χθες τους εκπαιδευτικούς ότι «από το επόμενο σχολικό έτος γίνεται κάθε τι το δυνατόν έτσι ώστε εφόσον ο γονιός επιλέξει να πάει το παιδί του σε δημόσιο νηπιαγωγείο να μπορεί να το κάνει».
Καταδικάζουν τη βία στα ΑΕΙ
Να συντονιστούν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων και οι διδάσκοντες σε αυτά ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα βίας που εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας ζητεί η ομοσπονδία καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) με χθεσινή ανακοίνωσή της. Η ομοσπονδία ζητεί να συζητηθούν τα θέματα βίας και βανδαλισμών μέσα στα πανεπιστήμια στη διάρκεια της συνόδου πρυτάνεων που θα γίνει από τις 11 ως τις 13 Δεκεμβρίου στο Λαύριο, ώστε να αναζητηθεί κοινή «γραμμή» στην αντιμετώπισή τους. Η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει επτά περιπτώσεις σοβαρών κρουσμάτων βίας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα το τελευταίο χρονικό διάστημα και ζητεί να τοποθετηθούν για το θέμα και τα πολιτικά κόμματα. «Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο όλα αυτά τα επεισόδια» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου