Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο η κυκλοφορία παραχαραγμένων φαρμάκων στην Ε.Ε., που ανησυχεί για τις συνέπειες του φαινομένου.
Η κυκλοφορία παραχαραγμένων φαρμάκων στην ΕΕ ξεπερνά και τους χειρότερους φόβους της Κομισιόν, η οποία «ανησυχεί ιδιαίτερα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Βιομηχανία Γκίντερ Φερχόιγκεν, μιλώντας στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
«Ο αριθμός των παραχαραγμένων φαρμάκων που εισέρχονται στην Ευρώπη και διατίθενται στους ασθενείς δεν έπαυσε να μεγαλώνει. Η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ανήσυχη», τονίζει ο Φερχόιγκεν.
«Μέσα σε μόλις δύο μήνες, η Ε.Ε. κατέσχεσε 34 εκατ. σε κίβδηλα φάρμακα, σε στοχευμένους ελέγχους σε όλες τις χώρες μέλη. Αυτό ξεπερνά τους χειρότερους φόβους μας», προσθέτει.
Η παραχάραξη αφορά κυρίως αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιχοληστερινούχα, αναλγητικά και άλλα φάρμακα, όπως κατά της ελονοσίας, ή ψεύτικα Βιάγκρα, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Πολλά από τα κατασχεθέντα σκευάσματα προέρχονται από τις Ινδίες, σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. που συντάχθηκε τον Ιούλιο.
Ο Φερχόιγκεν τονίζει πως αναμένει από την ΕΕ να λάβει εντός του 2010 αυστηρά μέτρα κατά της πλημμυρίδας αυτής των ψευδοφαρμάκων, που κατά τον ίδιον αποτελούν ένα αδίκημα που θα πρέπει να κολάζεται «με τον αυστηρότερο τρόπο» .
«Κάθε παραχάραξη φαρμάκων συνιστά απόπειρα εκατόμβης. Ακόμη και εάν κάποιο σκεύασμα περιλαμβάνει απλώς μία ανενεργό ουσία, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο πολυάριθμους ασθενείς, οι οποίοι πιστεύουν πως καταπολεμούν τη νόσο τους με κάποιο επαρκές φάρμακο», τονίζει ο Φερχόιγκεν.
Ήδη από τον Ιούνιο, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. αποδέχθηκαν ασμένως τη νέα νομοθεσία, που καθορίζει δικλείδες ασφαλείας για να αποτραπεί η εισβολή τέτοιων φαρμάκων στη νόμιμη αγορά, και προβλέπει την ασφάλιση των συσκευασιών με κωδικούς, ολογράμματα και σφραγίδες, καθώς και εντατικούς ελέγχους σε όλα επίπεδα της αγοράς, την παραγωγή, τους εισαγωγείς και τα φαρμακεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου