5/3/10

Φιλόδοξες αλλαγές στο σχολείο

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε αφορά όλες τις βαθμίδες

Μείωση της ύλης στα δημοτικά και τα γυμνάσια από τον Σεπτέμβριο, πιστοποίηση των γνώσεων αγγλικών ήδη από το δημοτικό ώστε να μη χρειάζεται το φροντιστήριο, αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, χρήση νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία (π.χ. διαδραστικοί πίνακες, e-book), διεύρυνση του ωραρίου των ολοήμερων σχολείων, αλλαγή στις εξετάσεις εισαγωγής των ΑΕΙ. Είναι ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπει το «Νέο Σχολείο», που παρουσίασε χθες το υπουργείο Παιδείας. «Σε ένα περιβάλλον μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα, μπορούμε να ανασυνταχθούμε μέσα από την εκπαίδευση και το σχολείο», δήλωσε στην «Κ» η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου, σηματοδοτώντας τη φιλόδοξη προσπάθεια. Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο. Οι βασικότερες είναι οι ακόλουθες:
- Τα νέα προγράμματα σπουδών για νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο θα αναπτυχθούν έως τον Ιούνιο 2011. Στη συνέχεια θα εφαρμοστούν πειραματικά το 2011-12. Το 2012-2013 θα γενικευθεί η εφαρμογή τους.
- Αναδιοργανώνονται οι δύο τελευταίες τάξεις λυκείου. Ο αριθμός των μαθημάτων θα μειωθεί (σήμερα είναι 14), χωρίς όμως να μειωθεί ο συνολικός χρόνος εργασίας. Θα υπάρχουν βασικά υποχρεωτικά μαθήματα κορμού και μαθήματα επιλογής.

- Οι εισαγωγικές για τα ΑΕΙ εξετάσεις θα διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο με ευθύνη του υπ. Παιδείας, αλλά τα θέματα θα επιλέγονται από σχετική τράπεζα θεμάτων σταθμισμένης δυσκολίας. Τα ΑΕΙ θα ορίζουν τους όρους που λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή υποψηφίων.
- Επεκτείνεται ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου. Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά μετατρέπονται με επιλογή σε ολοήμερα. Ενώ οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα ξένης γλώσσας που θα οδηγούν σε πιστοποίηση.
- Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η α΄ φάση παρεμβάσεων σε 10θέσια, 11θέσια και 12θέσια δημοτικά, οι οποίες θα αφορούν στη μείωση της ύλης, διεύρυνση του υποχρεωτικού ωραρίου έως τις 2 μ.μ., εστίαση στα μαθηματικά, την ξένη γλώσσα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
- Αλλάζουν οι διδακτικές μέθοδοι. Θα χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά η διαθεματική προσέγγιση, τα σχέδια εργασίας, η διδασκαλία σε ομάδες κ.ά. Επανεξετάζεται ο θεσμός των πειραματικών σχολείων.
- Θα δοθεί η υπηρεσία της ευρυζωνικότητας σε όλα τα σχολεία. Θα αναβαθμιστούν οι υποδομές, που θα περιλαμβάνουν διαδραστικούς πίνακες και δίκτυα υπολογιστών. Θα αναπτυχθεί η μορφή της ενιαίας ψηφιακής εκπαιδευτικής βιβλιοθήκης. Ολα τα σχολικά βιβλία, σχέδια μαθημάτων και ψηφιακές εφαρμογές θα ψηφιοποιηθούν. Στόχος είναι η χρήση εναλλακτικών μέσων και αρχικά πιλοτική χρήση του e-book.
- Το Τεχνολογικό Λύκειο θα αντικαταστήσει το σημερινό Επαγγελματικό Λύκειο και τις Επαγγελματικές Σχολές. Το Τεχνολογικό Λύκειο θα συνδεθεί με την περιφέρεια και την τοπική οικονομία. Οι ειδικότητές του θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους, με τους οποίους θα συνδιοργανώνεται και πρακτική άσκηση. Οι απόφοιτοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ μέσα από την επιλογή ειδικού προγράμματος γενικής παιδείας στο τρίτο έτος των σπουδών. Επίσης, θα λειτουργήσουν Πειραματικά Τεχνολογικά Λύκεια.
- Η ξενόγλωσση εκπαίδευση θα πιστοποιείται. Πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης αγγλικών θα εφαρμοστεί πειραματικά σε 60 δημοτικά και 30 γυμνάσια.
- Αντιμετωπίζονται οι ανισότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θα εφαρμοστούν Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 575 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα θα δοθούν για έργα υποδομών 815 εκατ. ευρώ.
Πηγή: Καθημερινή (Αποστολου Λακασα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου