10/7/10

Αγώνας δρόμου για τα μηχανογραφικά

“Μη βιάζεστε”. Αυτή τη συμβουλή δίνει στους υποψηφίους για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας ο σύμβουλος για θέματα παιδείας Βαγγέλης Παπαγιάνγκου ενόψει της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων που ξεκίνησε από χθες και ολοκληρώνεται στις 20 Ιουλίου.

Για χιλιάδες υποψήφιους, πάντως, μόλις τώρα ξεκινά ένας ακόμη δρόμος αντοχής, καθώς σε πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμη βγει οι βαθμοί πρόσβασης. Έτσι, δεν είναι απίθανο σε πολλές περιπτώσεις να κληθούν οι υποψήφιοι, εν μέσω απεργιών, καύσωνα και... διακοπών, να πάνε στα σχολεία τους την Παρασκευή και να πληροφορηθούν ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα πρέπει να έχουν παραδώσει τα μηχανογραφικά τους δελτία.
Μικρές χρήσιμες συμβουλές
Εκτός από ψυχραιμία οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν και ανοιχτούς ορίζοντες. "Θα πρέπει να κάνουν αναζήτηση του πεδίου ενδιαφέροντός τους και να επιλέξουν σχολές που θα διασφαλίζουν ένα καλό βαρύ πρώτο πτυχίο", λέει ο κ Παπαγιάνγκου.
Μόνο που φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης οι υποψήφιοι φαίνεται ότι θα μεταβάλλουν αρκετά τις προτεραιότητές τους, δηλώνοντας στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού τις "καλές σχολές" που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη που μένουν. Ο λόγος είναι απλός: Η οικονομική στενότητα οδηγεί τις οικογένειες και τους υποψήφιους σε συντηρητικές λύσεις, αφού, σε καιρούς χαλεπούς, είναι πολύ δύσκολο να διατηρείς διαμέρισμα σε άλλη πόλη από αυτήν που μένεις.
Ένα από τα συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι ότι επιλέγουν στις πρώτες θέσεις τα ΑΕΙ, και τα ΤΕΙ ακολουθούν σε χαμηλότερες σειρές προτίμησης. "Φέτος, θα παρατηρηθεί άνοδος των βάσεων σε τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα", προειδοποιεί ο κ. Παπαγιάνγκου.
Δηλώστε τις σχολές που επιθυμείτε ακόμη και εάν δεν πήγατε τόσο καλά φέτος, συμβουλεύουν οι ειδικοί ακόμη και τους υποψηφίους που σκέφτονται το ενδεχόμενο να δώσουν για δεύτερη φορά -του χρόνου- εξετάσεις. Άλλωστε η κατάργηση της βάσης του 10 ανοίγει τις πόρτες των ανώτατων ιδρυμάτων σχεδόν σε όλους.
Πηγή: Μακεδονία (Στ. Μαργαριτίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου