1/9/10

Η ελληνική συμμετοχή στη 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας

Tον τίτλο «People meet in architecture» έχει το περίπτερο με το οποίο συμμετέχει η Ελλάδα στη 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας από τις 29 Αυγούστου. Η χώρα μας έχει για ακόμα μία φορά, δυνατή παρουσία στη σημαντικότερη διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής και με βασικό θέμα της την ελληνική βιοποικιλότητα και την αγροτική κρίση, αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα.

Η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας γίνεται κάθε δύο χρόνια και φιλοξενεί περίπτερα χωρών και αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο.
Η φετινή ελληνική συμμετοχή βασίζει το σκεπτικό της στην οικονομική κρίση, στην ελληνική κρίση της αγροτικής παραγωγής και στη συρρίκνωση του περιβαλλοντικού αποθέματος. Δημιούργησε λοιπόν, μια εγκατάσταση στην οποία, με διάφορα καλλιτεχνικά μέσα (κατασκευή Κιβωτού, έκθεση εικόνων, βίντεο προβολή), αναδεικνύεται η ελληνική βιοποικιλότητα.
Δημιουργήθηκε μια κιβωτός σπόρων, όπου οι σπόροι συμβολίζουν την πρώτη ύλη, το πρωτογενές υλικό και ταυτόχρονα, η κουζίνα της Κιβωτού παράγει διατροφικά προϊόντα, προτείνοντας στους επισκέπτες μια συμβολική αλλά και πραγματική πλατφόρμα παροδικής συμβίωσης και επικοινωνίας.


Στο εσωτερικό του ελληνικού περιπτέρου στη Βενετία, θα εγκατασταθεί έκθεση με θέμα «Κιβωτός, Παλιοί Σπόροι για Νέες Καλλιέργειες». Η έκθεση στο περίπτερο θα περιλαμβάνει μία εγκατάσταση από ξύλο, «την Κιβωτό» που περιέχει συλλογή σπόρων και φυτών, βίντεοπροβολή με θέμα την γεωργική ζωή και τη σχέση ανάμεσα στην καλλιέργεια, τον άνθρωπο και το τοπίο και έκθεση επεξεργασμένου υλικού εικόνων για τα ελληνικά αγροτικά τοπία.
Η πρόταση της «Κιβωτού» επιχειρεί να αναδείξει τη σχέση ανάμεσα στους σπόρους που καλλιεργούνται και στο τοπίο-περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Γίνεται ένα αρχείο σπόρων και ταυτόχρονα ένα πεδίο ενημέρωσης σχετικά με το φυτογενετικό υλικό.
Από την άλλη όμως, η κιβωτός είναι και ένας χώρος μεταποίησης των σπόρων σε φαγητό, μια κουζίνα. Η εστίαση φέρνει κοντά τους ανθρώπους και η αρχιτεκτονική συντάσσει αυτή την εγγύτητα. Οι σπόροι συσσωρεύονται αναδεικνύοντας την πλούσια ελληνική βιοποικιλότητα.
Το ελληνικό περίπτερο εμπνεύστηκαν οι αρχιτέκτονες Ζήσης Κοτιώνης και Φοίβη Γιαννίση, ενώ συνεργάστηκαν στη δημιουργία του οι Γιάννης Ισιδώρου, Κώστας Μανωλίδης, Ορέστης Δαβίας, Μαρία Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου και Μιχάλης Παπαρούνης.
Η έκθεση στη Βενετία ξεκινά στις 29 Αυγούστου και διαρκεί μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.
Πληροφορίες: http://www.labiennale.org/en/architecture/index.html .
Πηγή: Ναυτεμπορική 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου