23/9/10

Πόλεμος για τις τιμές των σχολικών βιβλίων

Ο ΠΡΩΤΟΣ γύρος του «ματς» για τις τιμές των σχολικών βιβλίων (κυρίως βοηθημάτων) ολοκληρώνεται σήμερα. Οι εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων βιβλιοπωλείων (Παπασωτηρίου, Ιανός κ.ά.) παρουσιάστηκαν χθες στο Πρωτοδικείο ζητώντας την καταδίκη του Ελευθερουδάκη που, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει τον νόμο περί ενιαίας τιμής κάνοντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για έκδοση ή μη προσωρινής διαταγής κατά του Ελευθερουδάκη, μέχρι την τελική έκδοση απόφασης για τα ασφαλιστικά μέτρα.
Σύμφωνα με τους ενάγοντες, αντί της ανώτατης επιτρεπόμενης από τον νόμο έκπτωσης του 10% επί της τιμής ενός βιβλίου, τα καταστήματα Ελευθερουδάκη κάνουν έκπτωση 20% και αυτή σιωπηρά, στο ταμείο. Σύμφωνα δηλαδή με τους ισχυρισμούς των καταστημάτων Ιανός, Παπασωτηρίου, Πρωτοπορία και μερικών ακόμη βιβλιοπωλών, καθώς και σωματείων βιβλιοχαρτοπωλών που υπογράφουν την αίτηση σφαλιστικών μέτρων, η απόδειξη που εκδίδεται είναι στο 90% της καθορισμένης από τον εκδότη λιανικής τιμής αλλά το αντίτιμο που καταβάλλεται είναι στο 80% της τιμής αυτής. Αυτό μένει να αποδειχθεί, βέβαια.
Η απάντηση 
Στο μεταξύ ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ) με ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφουν οι εκδότες Λουκάς Ρινόπουλος και Θάνος Ψυχογιός, απαντά στη χθεσινή ανακοίνωση της αλυσίδας Ελευθερουδάκη που μιλούσε για μονοπωλιακές τιμές και για αναγκαίες μειώσεις τους «στο “φάρμακο της γνώσης”, το σχολικό βιβλίο». Τα καταστήματα Ελευθερουδάκη καλούσαν μάλιστα και τους άλλους βιβλιοπώλες να ακολουθήσουν «προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».


Η ανακοίνωση του ΣΕΒΑ λέει ότι το επιχείρημα του μονοπωλιακού καθορισμού των τιμών είναι «αστήρικτο», γεγονός που «αποδεικνύεται από την παρουσία πολλών εκδοτών οι οποίοι ανταγωνίζονται και συχνά συγκρούονται προκειμένου να εξασφαλίσουν μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς». Προσθέτει δε ότι «το σχολικό βοήθημα δεν είναι “φάρμακο της γνώσης” αλλά αναγκαίο κακό». Και καταλήγει: «Πιστεύουμε ότι η εκ των πραγμάτων κατάργηση της ενιαίας τιμής θα πλήξει το σύνολο των συναδέλφων εκδοτών και βιβλιοπωλών αλλά κυρίως τον καταναλωτή, καθώς θα οδηγήσει σε διαμόρφωση μονοπωλιακών συνθηκών στον κλάδο του βιβλίου».
 Πηγή: Τα Νέα  (Μανώλης Πιμπλής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου