6/10/10

Οι φοιτητές ξανάρθανε!

Εφιάλτης για Σαρκοζί η επιστροφή τους στον δρόµο µε τους εργαζοµένους, για τις συντάξεις
 Εναν από τους µεγαλύτερους φόβους του είδε το Σάββατο να γίνεται πραγµατικότητα ο Νικολά Σαρκοζί: οι γάλλοι φοιτητές επέστρεψαν στα οδοφράγµατα, έδωσαν δυναµικό «παρών» στον νέο γύρο διαδηλώσεων διαµαρτυρίας - τον τρίτο µέσα σε ένα µήνα -κατά της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης, σχεδιάζουν µάλιστα να κλείσουν προσεχώς τα πανεπιστήµια σε ολόκληρη τη χώρα 
Τρίτη 7 Σεπτεµβρίου. Εως και 2,9 εκατοµµύρια Γάλλοι (1,1 εκατοµµύριο σύµφωνα µε τις αρχές) κατεβαίνουν στους δρόµους σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τα σχέδια του προέδρου Σαρκοζί να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη, και την ηλικία που θεµελιώνει ο εργαζόµενος δικαίωµα στην πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67 έτη. 
Πέµπτη 23 Σεπτεµβρίου. Η συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση έχει ήδη περάσει από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όµως έως και 3 εκατοµµύρια Γάλλοι (997.000 σύµφωνα µε τις αρχές) συµµετέχουν στις νέες διαδηλώσεις διαµαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα.
 
«Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Και η καλύτερη απάντηση είναι ναµαζέψουµε ξανά εκατο µ[-1679µύ[-2880ρια εργαζόµενους στους δρόµους», δηλώνει από το Παρίσι ο Μπερνάρ Τιµπό, επικεφαλής του συνδικάτου CGΤ.
 

Σάββατο 3 Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, τα συνδικάτα δοκιµάζουν µια νέα τακτική. Προγραµµατίζουν τις διαδηλώσεις Σάββατο, και όχι καθηµερινή, ώστε να προσελκύσουν περισσότερες οικογένειες, νέους και εργαζόµενους στον ιδιωτικό τοµέα. Τα συνδικάτα υπολογίζουν τους συµµετέχοντες στις 229 διαφορετικές διαδηλώσεις ανά τη χώρα στα 3 εκατοµµύρια – όσοι περίπου και την τελευταία φορά. Οι αρχές τους υπολογίζουν σε 889.000, 98.000 λιγότερους από τις 27 Σεπτεµβρίου. Για ακόµα µια φορά, τα δύο στρατόπεδα αντλούν διαφορετικά συµπεράσµατα: «Είναι προφανές πως δεν υπάρχει διόγκωση του κινήµατος», δηλώνει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Λικ Σατέλ.
 
«Η λαϊκή δυσφορία φουντώνει και διευρύνεται», επισηµαίνει ο Τιµπό.
 
«Περισσότερα παιδικά καροτσάκια δεν έχουµε ξαναδεί σε πορεία», σχολίασαν από την πλευρά τους οι ανταποκριτές του «Νouvel Οbservateur».
 
«Για τα εγγόνια µου» 
«Στηρίζω τα παιδιά µου, τα εγγόνια µου. Γι’ αυτά διαδηλώνω», έλεγε µια 98χρονη συνταξιούχος, η Μισέλ Νοτ, η οποία πήρε µέρος στη µεγάλη πορεία που διοργανώθηκε στο Παρίσι µαζί µε την 9χρονη εγγονή της. Κι έπειτα, αυτό που εντυπωσίασε, ήταν η συµµετοχή των φοιτητών. Φοιτητών που αποφάσισαν να συµµετάσχουν στις διαδηλώσεις διαµαρτυρίας όχι µόνο για τις συντάξεις αλλά και για τις δουλειές, όχι µόνο για τις µεταρρυθµίσεις που προωθεί αλλά και για τα σκάνδαλα στα οποία έχει εµπλακεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. «Προτού βρεθούµε αναγκασµένοι να δουλεύουµε µέχρι τα 67, θα θέλαµε να µπορούµε να βρούµε µια δουλειά στα 25. Η δηµοκρατία µας χρειάζεται καθάρισµα µε τη µάνικα», σχολίασε η Λοριάν Ντενιό, πρόεδρος του Κινήµατος Νέων Σοσιαλιστών. «Οι νέοι άνθρωποι έχουν πραγµατικά βαρεθεί τον Σαρκοζί και την κυβέρνησή του», δήλωσε ο Ζαν-Μπατίστ Πρεβόστ, ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών της Γαλλίας (UΝΕF). «Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές θα ενταχθούν σε αυτή τη µάχη», πρόσθεσε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας σχέδια να κλείσουν κάποια στιγµή µέσα στον µήνα τα γαλλικά πανεπιστήµια. Η συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση κατατίθεται προς συζήτηση στη γαλλική Γερουσία αύριο. 
ΔΙΑΔΗΛΩΤΡΙΑ:

«Προτού βρεθούµε αναγκασµένοι να δουλεύουµε µέχρι τα 67, θα θέλαµε να µπορούµε να βρούµε µια δουλειά στα 25»

Πηγή: Τα νέα (Κίττυ Ξενάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου