21/10/10

Βγαίνουν στον "έρανο" τα δημοτικά για καθαριότητα και πετρέλαιο θέρμανσης

Τα σχολεία τρέμουν τα «κοινόχρηστα» του χειμώνα
 Στάση πληρωμών έναντι του δημόσιου σχολείου κάνει η κυβέρνηση με την απόφασή της να περικόψει τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες οδηγώντας γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σε απόγνωση. Τα σχολεία τρέμουν τα κοινόχρηστα του χειμώνα καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης. Στο σχολείο του Μνημονίου τρία σενάρια είναι εφικτά:
* Να κάνουν έρανο οι γονείς, όπως τριάντα και σαράντα χρόνια πριν. Τον δρόμο δείχνει το υπουργείο Παιδείας, που αντί να αναλάβει τις ευθύνες του καλεί τους μαθητές να πάνε τρόφιμα για την ενίσχυση αδύναμων οικογενειών. Την εκστρατεία διοργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού.
* Να βρουν χορηγούς που θα δεχτούν να δώσουν κανένα μπιτόνι πετρέλαιο.
* Να εφαρμοστεί ο νόμος της επιλογής και τα «αδύναμα» σχολεία να κλείσουν. Ακόμα και η διοίκηση της ΔΟΕ, που όλο αυτό το διάστημα είναι ιδιαίτερα σιωπηλή, προειδοποιεί για τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας πολλών χρεωμένων δημοτικών σχολείων.
Με αριθμούς ο εφιάλτης καταγράφεται από τον σύλλογο διδασκόντων της Α' Αθηνών ως εξής:

Δήμος Ζωγράφου: 
Το συνολικό ποσό για το 2009 ήταν 750.000 ευρώ, ενώ οι δυο δόσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής για το 2010 φτάνουν μόλις τα 195.000 ευρώ. Από την ενημέρωση που είχαμε, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ενδέχεται να υπάρξει η κατανομή ενός μικρού υπολοίπου τον Δεκέμβριο! Επιπλέον τα ποσά που κλήθηκαν να δώσουν οι Σχολικές Επιτροπές για να χρηματοδοτηθεί το Φεστιβάλ του Δήμου Ζωγράφου δεν αναμένεται να επιστραφούν από τον Δήμο, καθώς ο ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης δεν τα έχει εγκρίνει. Αυτό το γεγονός επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των σχολείων.
7ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηνών: 
Το ποσό της χρηματοδότησης σε σχέση με τα περυσινά ποσά είναι μειωμένο κατά 40%. Αναλυτικά, οι δύο δόσεις για το 2010 ανέρχονται στο ποσό των 380.234 ευρώ, όταν το 2009 (χωρίς το ποσό του πρώτου τετραμήνου) ήταν 634.144 ευρώ. Από τα παραπάνω συνάγεται μείωση 253.910 ευρώ, δηλαδή 40% λιγότερα χρήματα από πέρυσι.
Αντίστοιχη εικόνα μεταφέρει και η διοίκηση της ΔΟΕ. Μάλιστα αναφέρει ότι οι διευθυντές των σχολείων αναγκάζονται ήδη να κόβουν τις δαπάνες για την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών, ενώ καλούνται να υπογράψουν νέες συμβάσεις για τον καθαρισμό σχολείων χωρίς να έχουν πιστωθεί τα χρήματα για την πληρωμή του 2009-2010. Τα σχολεία τα κυνηγούν οι προμηθευτές.
Η δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, δηλαδή η ευθυγράμμιση τους με τις απαιτήσεις του Μνημονίου, προκαλεί οικονομική ασφυξία στα σχολεία που έχουν εξαντλήσει τα αποθεματικά τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας. Φτάσαμε στο σημείο, λένε οι δάσκαλοι της Α' Αθηνών, να προβληματιζόμαστε ακόμη και για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Η ΔΟΕ και σύλλογοι διδασκόντων διεκδικούν την άμεση καταβολή έκτακτης επιχορήγησης στις σχολικές επιτροπές σε ύψος τέτοιο που να καλύπτει τις απώλειες από την περσινή χρονιά και σε κάθε περίπτωση να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις και ανάγκες τους.
Επιπλέον σύλλογοι όπως αυτός της Α' Αθηνών προτείνει και άλλες δράσεις που τσούζουν περισσότερο από ανακοινώσεις. Ως παράδειγμα αναφέρει την αποστολή στο υπουργείο Παιδείας όλων των απλήρωτων λογαριασμών όλων των σχολείων της χώρας.
Πηγή: Αυγή (Πίκιας Στεφανάκου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου