21/10/10

Στα Λύκεια της Γαλλίας μεταφέρεται ο παλμός των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Στους δρόμους οι Γάλλοι μαθητές στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών τους
Η Εθνική Ένωση Λυκείων (UNL) έχει καταμετρήσει περισσότερα από 850 λύκεια που βρίσκονται σε κινητοποίηση, από τα οποία 550 είναι κατειλημμένα, ανάμεσά τους και τα μεγαλύτερα λύκεια του Παρισιού.
Εδώ και μέρες η Γαλλία απεργεί για να μην περάσει το ασφαλιστικο του Σαρκοζί. Οι χώροι δουλειάς είναι νεκροί αλλά οι δρόμοι σφύζουν από ζωή. Οι εργαζόμενοι στον Πύργο του Άιφελ έκλεισαν την πρόσβαση στο σήμα κατατεθέν και μεγαλύτερο αξιοθέατο της γαλλικής πρωτεύουσας. Και δεν έχουν κλείσει μόνον τον Πύργο του Άιφελ (ύβρις ανάλογη του αποκλεισμού της Ακροπόλεως), αλλά και τα τρένα και τα διυλιστήρια και τα αεροδρόμια και τα πάντα. Και το κάνουν με προετοιμασία, με μέθοδο, με συνεννόηση των συνδικάτων και συνεργασία ανάμεσα στους απεργούς ώστε η κυβέρνηση να μην μπορεί να κάνει τίποτα, να μην μπορεί να βγάλει τις απεργίες τους (κατ' αναλογίαν) "παράνομες και καταχρηστικές". Π.χ., προχθές μέχρι τις 3 το μεσημέρι οι οδηγοί των φορτηγών και οι εργάτες στα τρένα είχαν κλείσει βασικούς δρόμους γύρω από τις αποθήκες πετρελαίου στο Φροντινιάν. Όταν τους διέλυσε πια η αστυνομία το μεσημέρι στις 3, ξεκίνησαν απεργία οι εργαζόμενοι στις αποθήκες και τα φορτηγά της εταιρείας κι έτσι δεν κινήθηκαν καθόλου καύσιμα.

Είναι η έκτη γενική απεργία στη Γαλλία από τον περασµένο Ιούνιο και ο έκτος γύρος διαδηλώσεων από τις αρχές του Σεπτεµβρίου. Οι ελπίδες των αρχών, όµως, πως οι πολίτες θα κουράζονταν και θα έπαυαν να συµµετέχουν διαψεύστηκαν: συνολικά 3,5 εκατοµµύρια Γάλλοι διαδήλωσαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα σύµφωνα µε τα συνδικάτα, όσοι και τη 12η Οκτωβρίου. Περίπου 1,5 εκατοµµύρια διαδηλωτές µε συνθήµατα όπως «Θέλω να ζήσω τη σύνταξή µου» γέµισαν το Παρίσι. Οι μεγάλοι δεν θέλουν να γίνουν βαμπίρ και οι νέοι δεν θέλουν να γίνουν κανίβαλοι. Το σύνθημα που δονεί τις διαδηλώσεις των εκατομμυρίων εργαζομενων και ξεσηκώνει δεκάδες γαλλικές πόλεις είναι: "Σύνταξη στα 60, δουλειά για τα παιδιά μας".
Στους δρόμους έχουν βγει και οι μαθητές και οι φοιτητές. Η Εθνική Ένωση Λυκείων (UNL) έχει καταμετρήσει περισσότερα από 850 λύκεια που βρίσκονται σε κινητοποίηση, από τα οποία 550 είναι κατειλημμένα, ανάμεσά τους και τα μεγαλύτερα λύκεια του Παρισιού. Ιδιαίτερα βίαια επεισόδια σηµειώθηκαν χθες στο περιθώριο µαθητικών διαδηλώσεων στη Λυών (οµάδες νέων έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και κάδους απορριµµάτων, ανέτρεψαν φορτηγά και αυτοκίνητα, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και καταστηµάτων), στη Ναντέρ (εκατοντάδες µαθητές του λυκείου Joliot Curie άρχισαν πετροπόλεµο σε αστυνοµικούς, οι οποίοι τους έριχναν µε δακρυγόνα και βοµβίδες κρότου και λάµψης) και αρκετά ακόµα σηµεία στην περιφέρεια του Παρισιού (στο Σεν-Σαν-Ντενί, εκεί από όπου άρχισε το 2005 η επονοµαζόµενη «εξέγερση των υποβαθµισµένων προαστίων», οι αρχές περιέγραφαν χθες την κατάσταση ως «πολύ τεταµένη).
Μαθητές και φοιτητές διοργανώνουν σήµερα διαδήλωση µπροστά στη Γερουσία, προγραµµατίζοντας παράλληλα για αύριο νέο γύρο κινητοποιήσεων σε σχολεία και πανεπιστήµια.
Οι Γάλλοι εργαζόμενοι και οι νέοι από την πρόσφατη πείρα τους γνωρίζουν ότι οι νόμοι κρίνονται τελικά στην κοινωνία, στις διαδικασίες της, στους δρόμους και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου (ήδη έχει αναβληθεί). Θα συνεχίσουν για να πέσει ο νόμος, όπως συνέβη και με το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης πριν από μερικά χρόνια.
 Να σημειώσουμε ότι  οι Γάλλοι δεν βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 60. Απλά στα 60 μπορούν να βγουν με μειωμένη- και τώρα το όριο ανεβαίνει στα 62. Μέχρι στιγμής οι Γάλλοι παίρνουν την πλήρη σύνταξη στα 65- και η μεταρρύθμιση Σαρκοζί θέλει να ανεβάσει το όριο στα 67. Η πλειοψηφία των Γάλλων στηρίζει απόλυτα το κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη μεταρρύθμιση, την οποία ο Σαρκοζί σκοπεύει να περάσει σήμερα από τη Γερουσία. Αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο, -ακόμη κι αν η κυβερνητική πλειοψηφία αγνοήσει επιδεικτικά τις διαμαρτυρίες- καθώς έχουν υποβληθεί εκατοντάδες προτάσεις για τροπολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου