16/11/10

Μια 20χρονη φοιτήτρια στο κυνήγι των καρτέλ

Ηταν η μόνη που δέχθη κε να γίνει αρχηγός της Αστυνομίας στην πόλη - πέρασμα της μαφίας στις ΗΠΑ. Πλέον καλείται να αντιμετωπί σει τους πιο αδίστακτους ναρκέμπο ρους στον κόσμο

Το γραφείο της μικροκαμωμένης, νεαρής γυναίκας προστατεύεται από στιβαρά κάγκελα, που δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η 20χρονη Μαρισόλ Βάγιες Γκαρσία έχει αναλάβει ένα επικίνδυνο εγχείρημα. Η φοιτήτρια Εγκληματολογίας ήταν η μόνη που δέχτηκε να γίνει αρχηγός της Αστυνομίας στην πόλη Πράσεντις Γκερέρο, η οποία βρίσκεται στο αποκαλούμενο «Τρίγωνο του Θανάτου», στα σύνορα Μεξικού και ΗΠΑ.
Η κωμόπολη των 10.000 κατοίκων είναι στην καρδιά ενός δαιδαλώδους δικτύου που χρησιμοποιεί η μαφία των ναρκωτικών για να περάσει τα αμερικανικά σύνορα και αποτελεί καθημερινά θέατρο ενός ακήρυχτου, αλλά απολύτως υπαρκτού πολέμου, μεταξύ καρτέλ και αστυνομίας. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες δολοφονήθηκε ο δήμαρχος της Πράσεντις, ο ένατος τοπικός άρχων που πέφτει νεκρός από τα πυρά των καρτέλ στο Μεξικό, ενώ ο προκάτοχος της Μαρισόλ εκτελέστηκε από τη μαφία το καλοκαίρι του 2009. Στην κοντινή πόλη Χουαρέζ έχουν δολοφονηθεί 6.000 άτομα από το 2008.

Το στοίχημα
Η αστυνομική δύναμη που έχει στη διάθεσή της είναι ελάχιστη και αποτελείται από μόλις 19 αστυνομικούς, εκ των οποίων οι 9 είναι γυναίκες και τις προσέλαβε η νεόκοπη αρχηγός.
Η αντιμετώπιση των καρτέλ, σύμφωνα με τη νεαρή αρχηγό, παραμένει στα χέρια των ομοσπονδιακών Αρχών. «Οι αστυνομικοί μας θα πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και θα μιλούν για την πρόληψη. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις αξίες της οικογένειας», τονίζει η Μαρισόλ Γκαρσία.
Το να κερδίσει η τοπική αστυνομία την εμπιστοσύνη του κόσμου, πάντως, φαίνεται εξίσου δύσκολο, καθώς πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες έχουν απογοητεύσει πολλάκις τον κόσμο. Πριν από μερικές ημέρες ένας βουλευτής του αριστερού κόμματος PRD παραιτήθηκε, μετά την αποκάλυψη τοπικού ραδιοσταθμού για συναλλαγές του με έναν έμπορο ναρκωτικών. Οταν οι αστυνομικές Αρχές ξεκίνησαν την επιχείρηση κατά της διαφθοράς στα του οίκου τους, αναγκάστηκαν να απολύσουν περισσότερους από το 10% των υπαλλήλων.
Το κίνητρό της: Θέλει έναν διαφορετικό κόσμο για το παιδί της
Τα 400 ευρώ που παίρνει ως μισθό, σαφώς δεν αποτελούν κίνητρο για τη δυναμική κοπέλα. Το θάρρος της Μαρισόλ πηγάζει από την ανάγκη της να δει τον μικρό της γιο να μεγαλώνει σε έναν κόσμο διαφορετικό από εκείνον στον οποίο γεννήθηκε και συνεχίζει να ζει η ίδια, να μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερο.
Ο μεξικανικός Τύπος - που δίνει τη δική του μάχη εναντίον των καρτέλ, αφού κάθε τόσο δημοσιογράφοι δολοφονούνται λόγω των αποκαλύψεων που κάνουν - τη στήριξε με πάμπολλα πρωτοσέλιδα, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ακριβώς επειδή αναγορεύτηκε σε εμβληματική φυσιογνωμία της αστυνομίας, θα γίνει σύντομα στόχος των καρτέλ.
Ο αντίπαλος της Μαρισόλ και των ανθρώπων της είναι πανίσχυρος. Τα μεξικανικά καρτέλ είναι εγκληματικές οργανώσεις, εξοπλισμένες άρτια και με σύγχρονα οπλικά συστήματα στη διάθεσή τους.
Αδίστακτοι. Οι εκτελεστές τους εκπαιδεύονται καλά και θεωρούνται αδίστακτοι, ενώ οι ναρκέμποροι έχουν διεισδύσει στη μεξικανική κοινωνία λαδώνοντας πολιτικούς και αστυνομικούς. Οι πρόσφατες συλλήψεις μεγάλων «κεφαλιών» και οι κατασχέσεις όπλων και τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών, δυστυχώς, δεν σημαίνουν την εξάρθρωση του κυκλώματος. Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Πηγή: Έθνος (Μαρία Αδαμίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου