16/11/10

Πύρινο κύµα έκαψε τους κατοίκους της Ποµπηίας

Τα θύµατα της ηφαιστειακής έκρηξης στην Ποµπηία δεν πέθαναν από ασφυξίαλόγω της στάχτης, όπωςνόµιζαν µέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι, αλλάαπό υπερβολική θερµότητα, που έφτασε µε αστραπιαία ταχύτητα από τον Βεζούβιο.
Σύµφωνα µε έρευνα του ηφαιστειολόγου Τζουσέπε Μαστρολορέντζο, οι στάσεις στις οποίες βρέθηκαν τα πτώµατα µαρτυρούν έναν ξαφνικό θάνατο τη στιγµή που κάθονταν, περπατούσαν ή εργάζονταν. Ο θάνατός τους προήλθε από το τέταρτο πυροκλαστικό κύµα της έκρηξης του 79 µ.Χ., κατά την οποία τεράστιες ποσότητες καυτών τοξικών αερίων και στάχτης κινήθηκαν αστραπιαία προς την Ποµπηία «πιάνοντας στον ύπνο» τους κατοίκους.

«Στη διάρκεια αυτού του κύµατος,η θερµοκρασία της ατµόσφαιρας φτάνει τους 300 βαθµούς Κελσίου σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε κλάσµα δευτερολέπτου», εξηγεί στο «National Geographic» ο ιταλός επιστήµονας.
Τα τρία τέταρτα των θυµάτων στην πόλη έχουν βρεθεί σε στάσεις αιφνίδιας µυικής σύσπασης, που υποδηλώνει νεκρική ακαµψία.«Οι αρχαιολόγοι παρερµήνευσαν αυτές τιςστάσεις ως τηνύστατη προσπάθεια των κατοίκων να ανασάνουν λόγω της στάχτης. Οµως, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, δεν υπήρχε χρόνος ούτε για µία ανάσα», προσθέτει ο Μαστρολορέντζο.
Η έρευνα των επιστηµόνων του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας δηµοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS ΟΝΕ.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου