16/11/10

Ανακυκλώσιμα υλικά στα δημόσια έργα ζητούν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες προτείνουν τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στα δημόσια έργα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα μέταλλα, η Εγνατία Οδός να γινόταν να είναι πιο «φιλική προς το περιβάλλον», ή η διέλευση των Τεμπών μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς να επηρεάζει το φυσικό τοπίο.
Είναι μερικές από τις επιστημονικές απόψεις που θα συζητηθούν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Πράσινων Υποδομών, σήμερα και αύριο σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Ο καθηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Φωκίων Βοσνιάκος δήλωσε ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα συνέδριο ασχολείται με τη νέα γενιά πράσινων έργων υποδομής, δηλαδή διανοίξεις τούνελ, κατασκευή δρόμων και γεφυρών, μεγάλα δημόσια έργα, που όμως θα πρέπει να γίνονται με απολύτως οικολογικό τρόπο και να είναι φιλικά ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον.
Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη κανένα τέτοιο πρότυπο έργο.
Θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί ανακυκλώσιμα μέταλλα, τα οποία δεν υστερούν σε τίποτε από τα κανονικά, αν και το έργο θα είχε κοστίσει λίγο παραπάνω. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν διακρινόμαστε για τέτοιου είδους ευαισθησίες».
Το συνέδριο διοργανώνεται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, θα παρουσιάσει στο συνέδριο τους άξονες και το πνεύμα του Ενιαίου Στρατηγικού Σχεδίου Υποδομών Μεταφορών 2010-2020, για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου