11/12/10

Χάρβαρντ: Εφικτή η πλήρης διατροφική αυτάρκεια στην Αφρική

Πλήρη διατροφική αυτάρκεια μπορεί να επιτύχει η Αφρική μέσα σε μία γενιά, λέει καθηητής του Χάρβαρντ.
Την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές τροφίμων και την εξασφάλιση ικανής σοδειάς για να τραφεί ένας ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός μπορούν να επιτύχουν τα αφρικανικά κράτη μέσα σε μία γενιά, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
Μελέτες γύρω από νέες ποικιλίες αγροτικών προϊόντων, ανθεκτικών στην ξηρασία, ή τις πλημμύρες, καλύτερη υποστήριξη μικρών καλλιεργητών και μεγαλύτερη εμπλοκή κρατικών παραγόντων, παραμένουν αναγκαίες συνθήκες για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, όπως εξηγεί ο καθηγητής του Χάρβαρντ Καλίστους Τζούμα: «Η Αφρική μπορεί να θρέψει τον εαυτό της και μπορεί να ολοκληρώσει τη μετάβαση από πεινασμένος εισαγωγέας τροφίμων στην αυτάρκεια, σε χρονικό διάστημα μίας γενιάς».
Αν και ποσοστό 70% του αφρικανικού πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία, 250 εκατομμύρια άνθρωποι -25% του πληθυσμού- υποσιτίζονται. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια από το 1990 μέχρι σήμερα.

Ο δρ. Τζούμα, που είναι καθηγητής Διεθνούς Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ανέφερε ότι η διατροφική επάρκεια θα απαιτήσει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. «Η κλιματική αλλαγή δυσχεραίνει, όμως, τα πράγματα», προειδοποιεί ο δρ. Τζούμα.
Η επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή εκτιμά ότι 220 εκατομμύρια Αφρικανοί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην τροφοδοσία τους με πόσιμο νερό μέχρι το 2020, ενώ η ήπειρος αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο από πλημμύρες, καύσωνες, ερημοποίηση και ξηρασίες. Ο δρ. Τζούμα θεωρεί ότι η μελέτη αυτή αποτελεί κάλεσμα για τους ηγέτες της Αφρικής να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις τους και να εργασθούν με στόχο τη θωράκιση της ηπείρου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα η βιοτεχνολογία, προσφέρουν στις χώρες της Αφρικής νέα εργαλεία για τη βελτίωση της ζωής των αγροτών», είπε ο πρόεδρος της Μπούρκινα-Φάσο, Μπλεζ Κομπαόρ, σχολιάζοντας την έρευνα.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου