15/10/09

Καλιφόρνια Α.Ε.: Θέλουν να μετατρέψουν την Καλιφόρνια σε... ανώνυμη εταιρεία

Οργάνωση προτείνει τρόπους διάσωσης της Πολιτείας

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Φορούν κοστούμια και γραβάτες αλλά σχεδιάζουν μια πραγματική επανάσταση. Τα μέλη της οργάνωσης Repair California (σ.σ.: Επιδιορθώστε την Καλιφόρνια) πιστεύουν ότι για να σωθεί από τη χρεοκοπία η Πολιτεία τους, η όγδοη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως, πρέπει να συγκληθεί μια συνταγματική συνέλευση ώστε να «αλλάξουν τα πάντα» οι πολίτες-μέλη της.
«Το σύστημα είναι κατεστραμμένο, και το χειρότερο είναι ότι καταστρέφει την οικονομία και το μέλλον μας» λέει ο ιδρυτής της οργάνωσης, επιχειρηματίας Τζιμ Γούντερμαν.

Η Repair California έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι η μετεξέλιξη του Βay Αrea Council, μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1945 με τη συμμετοχή 275 μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής: Google, Υahoo!, Ηewlett Ρackard, Wells Fargo, United Αirlines, Chevron.
Τα μέλη της λένε ότι σήμερα η οργάνωση είναι μια «ευρεία συμμαχία καλιφορνέζων πολιτών που αγωνίζονται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις», αν και συμμετέχουν ακόμη κάποιες επιχειρήσεις.
στιάζουν το πρόβλημα στη λεγομένη «ερώτηση 13» στο δημοψήφισμα του 1978, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες της Καλιφόρνιας ενσωμάτωσαν στο Σύνταγμά τους τον περιορισμό της φορολογίας.
Αυτή η τροπολογία θέτει πλαφόν της τάξεως του 1% στον φόρο επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Για να αυξηθεί η φορολογία απαιτείται να συμφωνήσουν τα δύο τρίτα των μελών του Πολιτειακού Κογκρέσου.
Ετσι, τον περασμένο Ιούλιο η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Πολιτειακό Κογκρέσο ήρθε σε συμφωνία με τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ για δραματικές περικοπές στον προϋπολογισμό. «Είναι απολύτως παράλογο η μεγαλύτερη Πολιτεία των ΗΠΑ και όγδοη οικονομία στον κόσμο να παρέχει στο μειοψηφικό κόμμα τη δυνατότητα να ορίζει όχι μόνο την ημερομηνία κατά την οποία θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, αλλά και το περιεχόμενό του» λέει ο κ. Γούντερμαν.
Για να μειώσει την επιρροή των λόμπι, η οργάνωση αποφάσισε ότι τα μέλη της συνταγματικής συνέλευσης δεν θα εκλέγονται. Θα επιλέγονται από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού.
Οι μισοί θα πρέπει να είναι γυναίκες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θα πρέπει να είναι μαύροι, ασιατικής καταγωγής ή ισπανόφωνοι. Οι αντιπρόσωποι θα αμείβονται με τον μισθό βουλευτή και θα μπορούν να αποφασίσουν για τα πάντα, εκτός από την αύξηση των φόρων.
Το ερώτημα περί της σύγκλησης συνταγματικής συνέλευσης θα τεθεί στην κρίση των πολιτών σε δημοψήφισμα τον Νοέμβριο του 2010. Ως τότε θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί 1,3 εκατομμύρια υπογραφές. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, υπέρ της ιδέας τάσσεται ήδη το 70% των Καλιφορνέζων.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου