Η κυβέρνηση της Τσεχίας εξέφρασε την Τρίτη μεταμέλεια για την παράνομη στείρωση των γυναικών Ρομά. Αν και η πρακτική αυτή υποτίθεται ότι σταμάτησε το 1990, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι καταγεγραμμένα περιστατικά υπήρξαν έως και το 2003.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τσεχίας, Μίκαελ Κότσαμπ, η τσεχική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η πρακτική αυτή δε θα επαναληφθεί.
Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τσεχίας δήλωσε ότι η «μεταμέλεια» της κυβέρνησης δεν είναι αρκετή και ζήτησε οικονομική αποζημίωση για τις γυναίκες που υπέστησαν τη στείρωση.
Ωστόσο, ο επίτροπος της τσεχικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Γιαν Λιτομίσκι, δήλωσε: «Η κυβέρνηση δε ζητάει συγγνώμη από τις γυναίκες επειδή αρνείται να επωμιστεί την ευθύνη για ατομικά λάθη, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεκίνησε», λέγοντας ότι η ευθύνη για την πράξη αυτή βαραίνει τους γιατρούς που προέβαιναν στις στειρώσεις.
Η καταναγκαστική στείρωση θεωρείται ότι είχε ως στόχο τον περιορισμό του πληθυσμού των Ρομά.
Η πρακτική αυτή σταμάτησε με την πτώση του κομμουνισμού στην Τσεχοσλοβακία το 1990, ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό σημειώθηκε το 2003.
Αν και δεν υπάρχουν ακριβή αρχεία για το πόσες γυναίκες στειρώθηκαν, μόνο στην πόλη Οστράβα 80 γυναίκες Ρομά καταγγέλλουν ότι υποβλήθηκαν σε αυτή την πρακτική.
Αντιδράσεις για το θέμα οδήγησαν σε επίσημη έρευνα, ενώ το 2005 ο κρατικός επίτροπος προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη παραδέχθηκε το πρόβλημα και ζήτησε να αποζημιωθούν οικονομικά οι γυναίκες που υπέστησαν στείρωση ανάμεσα στα έτη 1973 και 1991.
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου