22/11/09

Ο ιός της συνωμοσίας και το εμβόλιο: Πληθαίνουν οι φωνές υστερίας και οι απόψεις δαιμονοποίησης του εμβολίου κατά της νέας γρίπης

Οι «υποψιασμένοι», ο Ράμσφελντ και τα υπερκέρδη των εταιρειών

«Ποιος έχει συμφέροντα σε αυτή την ιστορία; Αναγκάστηκα να μιλήσω με συνάδελφο στην Αμερική, ο οποίος μου είπε ότι είναι ο Ράμσφελντ. Προβληματίζομαι από τις πολλές συμπτώσεις. Αν πάρουμε ως βάση την πηγή του εμβολίου, είναι ο ίδιος άνθρωπος που το 2005, με τη γρίπη των πτηνών, η εταιρεία του είχε τηνπατέντα του εμβολίου».
O βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κυριάκος Βελόπουλος ανέβασε του τόνους κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε για το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, την περασμένη Τετάρτη. Χαρακτήρισε τον εαυτό του «υποψιασμένο», αναφέρθηκε σε διαπλοκές φαρμακευτικών εταιρειών, καταλήγοντας πως «όταν η υγεία γίνεται εμπόριο, τότε το κέρδος γίνεται αυτοσκοπός». Και πρόσθεσε πως η εταιρεία με την πατέντα του εμβολίου έχει χρηματιστηριακά κέρδη 700% μέσα σε έξι μήνες. Μάλιστα, δεν δίστασε να διατυπώσει αμφιβολίες ακόμη και για το εάν υπάρχει πανδημία. Η χρυσή επιχείρηση του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ δεν μπαίνει για πρώτη φορά στο στόχαστρο: βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης που αναπτύχθηκε όταν εξελισσόταν η γρίπη των πτηνών. Η εμπλοκή του ως πρώην προέδρου και κατόχου μετοχών ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανική φαρμακοβιομηχανία που διατηρεί τα δικαιώματα παραγωγής του ενός εκ των δύο αντιιικών φαρμάκων έχει γίνει η αφορμή για να χυθεί πολύ μελάνι.
Θέλουν διάλογο
Παρόμοιες απόψεις δαιμονοποίησης του εμβολίου διατυπώθηκαν και στους κύκλους των Οικολόγων Πράσινων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εσωκομματική διχογνωμία που ξέσπασε παράλληλα με την πανδημία ήταν τόσο έντονη που ορισμένα μέλη έθεσαν ακόμη και θέμα αποχώρησής τους από το κόμμα. Τελικά υιοθετήθηκε μία διαφορετική γραμμή- δηλώνουν πλέον ανοιχτοί στον διάλογο.

«Υπάρχει εντονότατος προβληματισμός για τις απόψεις που διατυπώνονται από τους ειδικούς το τελευταίο διάστημα γύρω από το εμβόλιο. Άλλωστε είμαστε υπέρ του υγιούς διαλόγου. Ωστόσο, η συλλογική μας τοποθέτηση είναι ότι δεν είμαστε ενάντια στον εμβολιασμό, αντίθετα ακολουθούμε τις απόψεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων» λέει στα «ΝΕΑ» ο συντονιστής της θεματικής ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Μπονατάκης. Διευκρινίζει μάλιστα πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα εμβολιαστεί με το πανδημικό εμβόλιο, αφού ως καρδιολόγος ανήκει στις ιδιαίτερες ομάδες του πληθυσμού, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις.
Πυροτέχνημα. Ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα της πρώην κυβέρνησης φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι του Συνασπισμού την απόφαση για γενικό αντιγριπικό εμβολιασμό. Υπενθυμίζεται πως αρχικά έγινε παραγγελία για 8 εκατομμύρια εμβόλια, καθώς ωστόσο δεν είχε διευκρινιστεί εάν χρειάζονται μία ή δύο δόσεις κινήθηκαν οι διαδικασίες για την προμήθεια ακόμη 8 εκατομμυρίων. Δεδομένου ότι σήμερα η διεθνής επιστημονική κοινότητα κατέληξε στο συμπέρασμα πως μία δόση αρκεί, η δεύτερη παραγγελία αξιολογείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
«Το υπουργείο αναλώνεται στον εμβολιασμό, πρόκειται όμως για μία μόνον από τις παραμέτρους αντιμετώπισης της νέας γρίπης. Άλλωστε, όσο περνάει ο καιρός, ο πληθυσμός εμβολιάζεται με φυσικό τρόπο, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες μολύνονται από τον νέο ιό. Με την τακτική αυτή παραγκωνίζονται σημαντικά μέτρα όπως είναι η λειτουργία περισσότερων κρεβατιών στις μονάδες, η στελέχωση των νοσοκομείων με γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και η ανάπτυξη δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος του τμήματος Υγείας του Συνασπισμού κ. Δημήτρης Βαρνάβας.
«Οι λόγοι του εμβολιασμού δεν είναι ιατρικοί»
«Oι λόγοι του μαζικού εμβολιασμού δεν είναι ιατρικοί», υπογραμμίζουν οι γιατροί που πρόσκεινται στην Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Υγειονομικών (ΑΡΣΥ), οι οποίοι δηλώνουν ανεξάρτητοι της Αριστεράς. Το κείμενο που συνυπογράφουν η κ. Όλγα Κοσμοπούλου, λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο Νίκαιας και ο διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Μεταξά κ. Αθανάσιος Καραμπέλης περιλαμβάνει πλούτο επιχειρημάτων υπέρ της αμφιβολίας για το εμβόλιο.
«Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας των περισσότερων κρατών και η συντριπτική πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων παγκόσμια άρχισαν να μιλάνε για πιθανότητα εκατομμυρίων θανάτων και καλλιεργώντας τον φόβο και διογκώνοντας στο πολλαπλάσιο τον πραγματικό κίνδυνο, έφτιαξαν τη φούσκα της γρίπης, ετοιμάζοντας το έδαφος για το εμβόλιο ως αντίδοτο του φόβου».
Ειδικότερα, και όπως αναπτύσσεται στο ίδιο κείμενο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε πιο ελαστικά τα κριτήρια για την κήρυξη της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι φαρμακοβιομηχανίες και οι κυβερνήσεις να είναι απαλλαγμένες από κάθε ευθύνη, στην περίπτωση που τα εμβόλια αποδειχτούν στο μέλλον επισφαλή.
Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Γιώργος Σαρόγλου τόνισε στη Βουλή πως δεν υπάρχει αμφιβολία για το αν ή όχι υπάρχει πανδημία γρίπης. Επικαλούμενος τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε πως υπολογίζεται πως έχει ήδη μολυνθεί το 2,3%- 4% του ελληνικού πληθυσμού. «Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα χαμηλό και οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας. Άρα, αυτό μας δίνει μία με μιάμιση εβδομάδα παραπάνω χρόνο να εντατικοποιήσουμε τον εμβολιαστικό αγώνα», προτού δηλαδή σημειωθεί η αναμενόμενη έξαρση όπου και αναμένεται να νοσήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
«Το μόνο υπερβολικό μέτρο είναι ο εμβολιασμός»
Για εμμονή της κυβέρνησης στον εμβολιασμό κάνουν λόγο και εκπρόσωποι του ΚΚΕ.
Ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους διατύπωσε στη Βουλή έντονη ανησυχία γύρω από την ασφάλεια του εμβολίου:
«Το μόνο υπερβολικό μέτρο που βλέπω να έχετε πάρει είναι ο εμβολιασμός και η επικέντρωση σε αυτόν ως μοναδικό όπλο αντιμετώπισης της γρίπης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε να θέσει ερωτήσεις και στην πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου για δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που αναφέρονται σε θανάτους που πιθανόν να σχετίζονται με τους εμβολιασμούς, συμπλέοντας με το κλίμα ανησυχίας που έχει προκληθεί.
Ωστόσο το ΚΚΕ δεν έχει πάρει σαφή θέση αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών, αφού ενώ από την μία προάγει τη σημασία της επιστημονικής ενημέρωσης, από την άλλη ασκεί κριτική περί...
«εμβολιαστικής συγκάλυψης των ελλείψεων στο ΕΣΥ». Ο αντίλογος επικεντρώνεται στην προσπάθεια αξιοποίησης της νέας γρίπης προκείμενου να επισπευσθεί η υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων.
Έτσι, η τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Υγείας της Ν.Δ. κ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου στη Βουλή, για την ανάγκη συμφωνίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη λειτουργία περισσότερων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εν όψει της έκτακτης ανάγκης, έδωσε την ευκαιρία στον «Ριζοσπάστη» να μιλήσει για επίταξη των κλινών των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου