22/11/09

Δύο παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση από τη νέα γρίπη

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι, ηλικίας 7,5 και 11 ετών αντίστοιχα, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική εξαιτίας της νέας γρίπης. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το αγοράκι δεν έχει ιστορικό υποκείμενου νοσήματος, ενώ το κοριτσάκι διαπιστώθηκε τελικά ότι είχε φυματίωση αλλά δεν το γνώριζαν οι δικοί του.
Το κοριτσάκι νοσηλεύεται με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ το αγοράκι έχει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (βαριά πνευμονοπάθεια).
Διασωληνωμένοι στην εντατική νοσηλεύονται από σήμερα και δύο ακόμα ενήλικες. Πρόκειται για έναν άντρα ηλικίας 59 ετών, ο οποίος πάσχει από υποκείμενο καρδιαγγειακό νόσημα και για έναν άλλο, ηλικίας 42 ετών, ο οποίος πάσχει από ηπατική ανεπάρκεια. Και οι δύο εμφάνισαν βαριά πνευμονία.
Χθες εξάλλου καταγράφηκε στη χώρα μας ο ένατος θάνατος από τη νέα γρίπη, καθώς έχασε την μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ένας 40χρονος από τη Βουλγαρία, ο οποίος ήταν παχύσαρκος. Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών στη νέα γρίπη.

Τα κρούσματα της νέας γρίπης αυξάνονται αλματωδώς στον πλανήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες πως έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά περισσότερα από 570.000, αλλά ο αληθινός αριθμός είναι δέκα έως 100 φορές υψηλότερος.
Όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων της νόσου, μέχρι χθες το πρωί 636 Ευρωπαίοι είχαν πεθάνει εξαιτίας της, ενώ στον υπόλοιπο πλανήτη είχε κοστίσει τη ζωή 6.795 ανθρώπων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Αναλυτικότερα, 215 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Βρετανία, 115 στην Ισπανία, 23 στη Νορβηγία, 22 στην Ολλανδία, 62 στην Ιταλία, 16 στην Ιρλανδία, 27 στη Γερμανία, 76 στη Γαλλία και 12 στο Βέλγιο. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) είχαν έως χθες το πρωί μονοψήφιο αριθμό θυμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μέσα σε 24 ώρες (από προχθές 19 Νοεμβρίου έως χθες το πρωί) πέθαναν 87 άνθρωποι στην Ευρώπη λόγω της νέας γρίπης.
Ασφάλεια των εμβολίων
Όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, ο ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από 16 χώρες από τις συνολικά 40 στις οποίες έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί.
Σύμφωνα με αυτά, στις 16 χώρες έχουν εμβολιαστεί συνολικά 65 εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς, 40 έχασαν τη ζωή τους – οι περισσότεροι για λόγους μη σχετιζόμενους με τα εμβόλια (έπασχαν από σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας). Στην Κίνα, λ.χ., όπου έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, καταγράφηκαν 15 κρούσματα σοβαρών παρενεργειών και 2 θάνατοι που αποδόθηκαν σε άλλα προβλήματα υγείας.
Συνολικά δέκα άνθρωποι, εξάλλου, στις 16 χώρες, παρουσίασαν το νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre, αλλά ήταν ήπιο και όλοι ανάρρωσαν.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το εμβόλιο της πανδημικής γρίπης είναι εξίσου ασφαλές με το εμβόλιο της εποχικής.
Εμβολιασμός ειδικών ομάδων
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα αρχίζει ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων του πληθυσμού. Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ειδικές ομάδες του πληθυσμού είναι οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα ηλικίας άνω των 6 μηνών, οι αιμοδότες και όσοι φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.
Σε κάθε νοσοκομείο θα εμβολιαστούν οι χρονίως πάσχοντες που παρακολουθούνται σε αυτό, καθώς και οι αιμοδότες του, ενώ οι χρονίως πάσχοντες που δεν παρακολουθούνται σε νοσοκομεία θα εμβολιαστούν στα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ. Στα εμβολιαστικά κέντρα θα εμβολιαστούν και όσοι φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και των Ιατρείων του ΙΚΑ στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr), καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 1135.
Οι ειδικές ομάδες
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης, οι ειδικές ομάδες του πληθυσμού που συνιστάται να εμβολιαστούν επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές στη νέα γρίπη, είναι οι εξής:
ΕΝΗΛΙΚΕΣ
* Έγκυοι 2ου και 3ου τριμήνου της κυήσεως
* Μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων και μυελού των οστών
* Άτομα με αιματολογικές κακοήθειες/νεοπλασίες και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς (λόγω υποκειμένης νόσου π.χ. HIV/AIDS, λόγω ακτινοβολίας ή λόγω θεραπείας λ.χ. κορτικοειδή).
* Άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες.
* Άτομα με βρογχικό άσθμα - Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
* Άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νοσήματα του καρδιαγγειακού (εξαιρείται η απλή υπέρταση).
* Ασθενείς σε χρόνια αιμοκάθαρση ή χρόνια περιτοναϊκή κάθαρση
* Άτομα με μυασθένεια - μυοπάθειες και χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα.
* Άτομα με ρευματολογικά νοσήματα
* Άτομα με μεταβολικά νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, και άλλα νοσήματα)
* Υπέρβαροι με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται με μια απλή διαίρεση: το νυν βάρος (σε κιλά) διά του ύψους στο τετράγωνο (σε μέτρα)
ΠΑΙΔΙΑ
* Παιδιά με νευρομυϊκά νοσήματα (παιδιά σε ιδρύματα με κινητικά προβλήματα - παιδιά ειδικών σχολείων)
* Παιδιά με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού:
* Ινώδης κυστική νόσος
* Χρόνια πνευμονοπάθεια (βρογχοπνευμονική δυσπλασία)
* Άσθμα (κορτιζονοεξαρτώμενο, με χρόνια προφυλακτική αγωγή)
* Παιδιά με καρδιοπάθειες
*Παιδιά με κακοήθειες αιμοποιητικού, συμπαγείς όγκους
* Παιδιά με μεταμόσχευση μυελού και άλλων οργάνων
* Παιδιά με ανοσοανεπάρκεια και HIV
* Παιδιά με ρευματολογικά – κολλαγονώσεις
* Παιδιά με χρόνια νοσήματα (πεπτικού, νεφρών, ήπατος)
* Παιδιά με διαβήτη ή άλλο μεταβολικό νόσημα
* Παιδιά - έφηβοι με αιμοσφαιρινοπάθειες
* Άτομα μικρότερα των 19 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη
Δεν χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση
Στην εγκύκλιο, το υπουργείο τονίζει ότι:
* Για τον εμβολιασμό των ειδικών ομάδων, δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης.
* Το εμβόλιο για τη νέα γρίπη μπορεί να γίνει ταυτοχρόνως με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη, αλλά σε διαφορετικό σημείο του σώματος.
* Επειδή μετά τον εμβολιασμό για την γρίπη, πρέπει να περάσουν 6 εβδομάδες για να εμβολιαστεί κανείς κατά της φυματίωσης, ο αντιφυματικός εμβολιασμός στη χώρα μας αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.
Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου