10/12/09

13ος μισθός για χρέη, τέλη κυκλοφορίας, λογαριασμούς

Χρέη σε τράπεζες από δάνεια και κάρτες, λογαριασμοί και τέλη κυκλοφορίας εξανεμίζουν το δώρο των Χριστουγέννων, τον... πολυαναμενόμενο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους 13ο μισθό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) για το 13ο μισθό, περίπου το 50% του χριστουγεννιάτικου δώρου θα ξοδευτεί από τους καταναλωτές για την κάλυψη ανελαστικών δαπανών, όπως είναι η διατροφή, το κόστος θέρμανσης, λογαριασμοί, τα δίδακτρα σχολείων, τα χρέη προς τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο, υπηρεσίες, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.
Από την άλλη πλευρά, οι Ελληνες κόβουν ακόμη περισσότερο τα έξοδα για τρόφιμα, δώρα που θα αγόρασαν για συγγενείς και φίλους, ενώ σκοπεύουν να αποταμιεύσουν όσα χρήματα μπορούν, φοβούμενοι δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.

Λιγότερα δώρα
«Οι ανελαστικές δαπάνες, όπως είναι τα τρόφιμα, τα χρέη, οι λογαριασμοί, καλύπτουν το 50% του 13ου μισθού. Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι μειώνονται οι δαπάνες για την αγορά τροφίμων και δώρα, στοιχείο που δείχνει ότι περιορίζουμε τις κοινωνικές σχέσεις. Σημαντικό είναι επίσης ότι αυξάνονται τα ποσά που σκοπεύουν να αποταμιεύσουν οι καταναλωτές, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει φόβος και ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και όλοι θέλουν να έχουν κάτι για ενδεχόμενες δύσκολες ημέρες», δήλωσε ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.
Αποπληρωμή δανείων
Οπως έδειξε η έρευνα σε δείγμα 820 καταναλωτών, καταγράφεται αύξηση του ποσοστού από το 13ο μισθό για την αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Η αύξηση αυτή όμως έρχεται να προστεθεί στην περσινή αύξηση της ίδιας κατηγορίας, κατά 5,31 μονάδες.
Το ποσοστό αποταμίευσης αυξήθηκε κατά 2,93% και επανήλθε στα επίπεδα του 2007.
Τα ποσοστά των δαπανών από το 13ο μισθό για ένδυση, υπόδηση, διασκέδαση, δίδακτρα σχολείων, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, τυχερά παιχνίδια, αγορά οικιακών συσκευών, κινούνται περίπου στα περσινά επίπεδα.
Καταγράφηκε μείωση των εξόδων για διατροφή κατά 4,67% και για δώρα κατά 2,25%, για τα οποία όμως η δαπάνη είχε μειωθεί και πέρσι περίπου κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό της δαπάνης για θέρμανση, λόγω του καλού καιρού και των χαμηλών τιμών φέτος, μειώνεται κατά 5,49 μονάδες.
Τέλος το 6,10% του 13ου μισθού, όπως δηλώνουν οι καταναλωτές, θα ξοδευτεί για άλλες δαπάνες, όπως είναι η πληρωμή τελών κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, έκτακτων εισφορών, φαρμάκων κ.λπ.
«Οπως φαίνεται και στο 13ο μισθό βάλαμε συνέταιρο τις τράπεζες. Η αύξηση της αποταμίευσης δείχνει φόβο για το μέλλον, ενώ παρατηρείται διαρκής συρρίκνωση των δαπανών για τρόφιμα και δώρα, μια κατάσταση που συνεχώς επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε η Ευαγγελία Κεκελέκη, γενική γραμματέας του ΚΕΠΚΑ.
Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου