21/12/09

Το σπίτι του μέλλοντος παίρνει σάρκα και οστά στην Ιαπωνία

Στις παρυφές του Tokyo Bay, του μεγαλύτερου άναρχου πολεοδομικού συγκροτήματος του κόσμου, έχει ανεγερθεί το σπίτι που θα μπορούσε να είναι το όνειρο κάθε περιβαλλοντολόγου.

Οι συσκευές του "έξυπνου σπιτιού" παρουσιάσθηκαν σε εκδήλωση της Panasonic

Ηλιακές κυψέλες στην οροφή τροφοδοτούν με ενέργεια το σπίτι, μία μπαταρία ιόντων λιθίου αποθηκεύουν το ηλεκτρικό πλεόνασμα, οι σωλήνες νερού που διατρέχουν το πάτωμα θερμαίνουν το οικοδόμημα, ενώ η σωστή μόνωση εξασφαλίζει ώστε να μην υπάρχουν ενεργειακές απώλειες.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με μερικές υψηλής τεχνολογίας «πινελιές» δίνουν στο σπίτι το πλεονέκτημα σε ότι αφορά το ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα που αφήνει στο περιβάλλον. Η Panasonic, κατασκευάστρια εταιρεία του σπιτιού, συνδύασε την οικολογική ιδέα με έξυπνες και ενεργειακά οικονομικές συσκευές που υπόσχονται να εξοικονομήσουν ενέργεια σε κάθε λειτουργία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα όλες τις ανέσεις.

Αισθητήρες παρακολουθούν τους κατοίκους καθώς κινούνται από δωμάτιο σε δωμάτιο και μπορούν, για παράδειγμα, να στείλουν ρεύμα θερμού ή ψυχρού αέρα σο σημείο που κάθονται, εξήγησε ο πρόεδρος του ομίλου Panasonic, Φούμιο Οτσούντο, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Αν το άτομο κινηθεί προς την κουζίνα, τα φώτα εκεί ανάβουν, ενώ ταυτόχρονα σβήνει ο κλιματισμός, η τηλεόραση και τα φώτα στο σαλόνι, χάρη στους αισθητήρες που αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη παρουσία, τη θερμοκρασία και τον φωτισμό».
Το σπίτι διαθέτει ακόμη πλυντήριο που καταναλώνει τη μισή ποσότητα νερού σε σχέση με τα παραδοσιακά πλυντήρια, ενώ το ψυγείο «μαθαίνει» τις συνήθειες των κατοίκων και μπαίνει σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας τις ώρες που γνωρίζει ότι δεν θα ανοιχθεί.
Εφευρέσεις σαν κι αυτές έχουν κάνει την Panasonic την πιο φιλική προς το περιβάλλον εταιρεία της Ιαπωνίας, σύμφωνα με έρευνα, ενώ ακολουθούν οι Sharp, Mitsubishi και NEC. Οι μεγάλες εταιρείες της Ιαπωνίας, από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι κατασκευάστριες ηλεκτρονικών συσκευών, επενδύουν όλο και περισσότερο σε περιβαλλοντικές και ενεργειακά οικονομικές τεχνολογίες, αναζητώντας την έξοδο από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση που βιώνει η χώρα.
Δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, πέμπτος μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου
Στη σύνοδο για το κλίμα που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, η Ιαπωνία κατέθεσε στο τραπέζι συζητήσεων έναν από τους πιο φιλόδοξους στόχους, την περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 25% μέχρι το 2020, σε σχέση με το 1990. Από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, είναι η δεύτερη πιο φιλόδοξη διακήρυξη, πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλει μείωση των εκπομπών κατά 30% για τα κράτη μέλη της.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιουκίο Χατογιάμα, η κυβέρνηση του οποίου ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ανάγει την αλλαγή της περιβαλλοντικής πολιτικής σε πρωτεύον ζήτημα για τη χώρα. «Είναι πιθανότατα μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές της χώρας στη διεθνή σκηνή», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σακιχίτο Οζάβα.
Η χώρα έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στην τήρηση των δεσμεύσεων του πρωτοκόλλου του Κιότο, που αφορά την περικοπή των ρυπογόνων εκπομπών κατά 6% μέχρι το 2012, σε σχέση με το 1990. Ο Οζάβα ωστόσο θεωρεί, ότι παρά την υστέρηση της χώρας για χρόνια, η Ιαπωνία έχει πλέον φτάσει στο στόχο της. Ωστόσο, επίσημα δεδομένα αντίθετα αναφέρουν αύξηση των εκπομπών κατά 1,9%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι παράγοντες της αναδάσωσης και της πολιτικής carbon-trading που εφαρμόζει η χώρα. Εξίσου αποθαρρυντικό είναι και τα δεδομένα διαφόρων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι Ιάπωνες ελάχιστα ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή και θα μπορούσαν να κάνουν πολλά περισσότερα για να μειώσουν το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα της χώρας.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου