Σοβαρή επιβάρυνση εξαιτίας του νέφους της ατμόσφαιρας, αλλά και του «νέφους» εσωτερικών χώρων
Είναι αόρατο, αθόρυβο, πολλές φορές άοσμο, αλλά πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας. Μάλιστα, χτυπά με ένταση και μέσα από τις κλειστές πόρτες και παράθυρα. Ο λόγος για το νέφος της ατμόσφαιρας, αλλά και το «νέφος» εσωτερικών χώρων, οι επιπτώσεις των οποίων παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κλέα Κατσουγιάννη και κ. Ματθαίο Σανταμούρη. Σκληρά αποκαλυπτικές οι δύο ιδιαίτερα τεκμηριωμένες εισηγήσεις, ανέδειξαν τη σοβαρή επιβάρυνση του αέρα που αναπνέουμε, αλλά και τη διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας. «Στέλνουμε πάντα τα ευρήματα των ερευνών μας στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά σχεδόν ποτέ δεν μας πήραν τηλέφωνο για να συζητήσουμε τα προβλήματα», είπαν οι δύο καθηγητές. «Δεν είμαι σίγουρη εάν καν τα διαβάζουν!», είπε αφοπλιστικά η κ. Κατσουγιάννη, καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας.
Κι όμως, πρόκειται για συγκλονιστικά στοιχεία: σύμφωνα με την παρουσίαση της κ. Κατσουγιάννη, αύξηση κατά 10 μg/m3 των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων επιφέρει, τις επόμενες 40 ημέρες, αύξηση της συνολικής θνησιμότητας κατά 1,6%, αυξάνονται κατά 1,7% οι καρδιαγγειακές ασθένειες και κατά 1% το άσθμα στα παιδιά, ενώ μακροπρόθεσμα η θνησιμότητα μπορεί να αυξάνεται κατά 6%, ο καρκίνος του πνεύμονα 14% και τα καρδιοαναπνευστικά 9%.
Ολα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Αθήνα, όπου οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ξεπερνούν αρκετές μέρες τον χρόνο το όριο των 50 μg/m3.
Πολύ ανησυχητική είναι και η κατάσταση του εσωτερικού αέρα, σύμφωνα με τον κ. Ματθαίο Σανταμούρη της Ομάδας Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος. «Οι δύο ισχυρότεροι παράγοντες που επιβαρύνουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι το κάπνισμα και τα υλικά (δομικά υλικά, χρώματα, έπιπλα κ. λπ.) που χρησιμοποιούμε», τόνισε ο κ. Σανταμούρης. Μεγάλο μέρος από τα περίπου 1.000 κτίρια που εξέτασε το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάζει συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων σημαντικά μεγαλύτερες από εκείνες του δρόμου και πάντως πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια! Το ίδιο συμβαίνει και όσον αφορά τις οργανικές πτητικές ενώσεις. Οι συγκεντρώσεις τους κατηγοριοποιούνται στις κλίμακες άνεσης (έως 0,2 μg/m3), έκθεσης σε πολλούς παράγοντες (0,2 - 3 μg/m3), δυσφορίας (3 - 25 μg/m3) και τοξικής έκθεσης (άνω των 25 μg/m3).
Ακόμα και στα χειρουργεία επικρατούν συνθήκες δυσφορίας, ενώ απαράδεκτα είναι τα επίπεδα ρύπων στις σχολικές αίθουσες. «Δολοφονικές» χαρακτηρίστηκαν οι συγκεντρώσεις σε νυχτερινά μπαρ (μέχρι και 1.600 μg/m3)!
Ενημέρωση των αρμοδίων
Θορυβημένοι οι βουλευτές ζήτησαν... ενημέρωση των αρμοδίων, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καρτάλης υπογράμμισε ότι υπάρχει «έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και καταγράψαμε το πρόβλημα με τη χρήση υλικών (βαφές, υλικά καθαρισμού) που δεν διαθέτουν σήμανση καταλληλότητας. Η Επιτροπή θα επανέλθει καλώντας τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας για να συζητήσει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου