Ο Τζον είναι μόλις οκτώ χρονών, αλλά έχει ήδη χάσει δύο φορές το σπίτι του. Μία όταν πέθαναν οι γονείς του και μία όταν ο καταστροφικός σεισμός του Ιανουαρίου, στην Αϊτή, ισοπέδωσε το ορφανοτροφείο όπου ζούσε, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς. Ο Μάιος είναι μήνας μουσώνων στην Καραϊβική, με ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά ο Τζον ζει εδώ και μήνες σε ένα αντίσκηνο. Μια μικρή σκηνή τεσσάρων ατόμων, που μπορεί να φιλοξενεί ακόμη και 18 παιδιά ταυτόχρονα!
Κι αυτό, σε μια περιοχή του κόσμου όπου «το "trafficking" ανηλίκων βασιλεύει και 15.000 παιδιά υπολογίζεται ότι ``χάθηκαν`` μετά τον σεισμό», μεταξύ άλλων για τα όργανά τους ή για παιδεραστία, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), Αθανάσιος Σωτηράκης.
Ο 8χρονος Τζον είναι μόνο ένα από τα συνολικά 58 παιδιά, ηλικίας 8-15 ετών,, που έχασαν τη στέγη τους, όταν το ορφανοτροφείο που τα φιλοξενούσε κατέρρευσε από τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ στο μικρό νησί της Καραϊβικής.
Το φετινό καλοκαίρι όμως -πιθανώς τον Ιούλιο- και με αφετηρία την Ελλάδα, θα ξεκινήσει να γίνεται κάτι, που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή τους, μετά τα Χριστούγεννα. Θα μπουν στο Πορτ-ο-Πρενς τα θεμέλια ενός νέου ορφανοτροφείου, όπου θα έχουν τη δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης, ψυχολογικής στήριξης, αλλά και επαγγελματικού προσανατολισμού.
Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε τα 58 παιδιά να αποκτήσουν ανάδοχο γονιό, έστω εξ αποστάσεως.
Το κτήριο, που στόχος είναι να γίνει παγκόσμιο υπόδειγμα ορφανοτροφείου, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα και θα είναι -σύμφωνα με τον κ. Σωτηράκη- περιφραγμένο και φρουρούμενο, ώστε τα παιδιά να αισθάνονται και να είναι ασφαλή (στο θλιβερό "τιμολόγιο" του trafficking, ένα παιδί που απάγεται για όργανα "κοστολογείται" -σύμφωνα με τον κ. Σωτηράκη- 30.000 ευρώ και ένα που αρπάζεται για παιδεραστία 15.000 ευρώ). Στα μεγαλύτερα παιδιά θα δίνεται και επαγγελματική κατάρτιση πάνω σε τέχνες, ώστε να γίνονται, π.χ., υδραυλικοί ή ξυλουργοί, επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση στην Αϊτή.
Μάλιστα, ως επιστάτης θα εργάζεται σε αυτό ο Εξάντους Γουίσμοντ Ζαν Πιέρ, ο 24χρονος άνδρας που η ΕΟΔ απεγκλώβισε από τα ερείπια του τετραώροφου ξενοδοχείου "Napoli Inn" 12 ολόκληρες ημέρες μετά τον σεισμό του Ιανουαρίου στην Αϊτή!
Την κατασκευή και εξοπλισμό του νέου ορφανοτροφείου θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου η επιχειρηματίας Ελενα Αμβροσιάδου, συνιδρύτρια του ομίλου IKOS, η οποία, τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνεται σταθερά ανάμεσα στις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο City του Λονδίνου και την ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική βιομηχανία (σ.σ. ο όμιλος IKOS, με ιστορία 18 χρόνων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα ευρωπαϊκά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου-hedge funds). Η κα Αμβροσιάδου χρηματοδότησε άλλωστε και την αποστολή της ΕΟΔ στην Αϊτή από την πρώτη στιγμή, ενώ είχε επιμείνει να ακολουθήσει και η ίδια τα σωστικά συνεργεία στο Πορτ-ο-Πρενς.
Ζητούνται γονείς
Το χριστουγεννιάτικο "δώρο" της στέγης δεν θα είναι το μοναδικό για τους 58 μικρούς Αϊτινούς, καθώς στόχος είναι να αποκτήσουν και ανάδοχους γονείς στην Ελλάδα, χωρίς να φύγουν από το Πορτ-ο-Πρενς.
Όταν ξεκινήσει η κατασκευή του ορφανοτροφείου, γύρω στον Ιούλιο, θα δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΟΔ (http://www.hrt.org.gr) η ανακοίνωση για την "αναδοχή" των παιδιών, τα οποία οι υποψήφιοι γονείς θα μπορούν να "υιοθετήσουν", προσφέροντας για την ανατροφή τους ένα ποσόν 20-30 ευρώ μηνιαίως, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σωτηράκης.
Μάλιστα, θα μπορούν να μιλούν τακτικά μαζί τους μέσω Skype -και με τη βοήθεια μεταφραστή- ώστε να μαθαίνουν τα νέα τους ή να πληροφορούνται την πρόοδο και τον τρόπο ζωής τους.
Ο 8χρονος Τζον έχει ήδη βρει γονιό: σκοπεύει να τον "υιοθετήσει" ο ίδιος ο κ. Σωτηράκης, ως το "στερνοπαίδι" του, καθώς έχει ήδη τρία παιδιά, τον 27χρονο Γιάννη, την 20χρονη Μάγδα και τον 16χρονο Αγγελο.
«Όταν παίρνεις, γεμίζει το χέρι σου, όταν δίνεις, γεμίζει η ψυχή σου», λέει χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Σωτηράκης, αναφερόμενος στο έργο της ΕΟΔ και στη φιλανθρωπική δράση της Ελληνίδας επιχειρηματία.
Από την πλευρά της, η Ελενα Αμβροσιάδου αναρωτήθηκε: «Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει [για να βοηθήσουμε] τη στιγμή που τα πράγματα είναι δύσκολα, πότε θα το κάνουμε; Φιλανθρωπία είναι να δίνεις κι από αυτό που δεν έχεις».
Θα εξακολουθήσουν, όμως, οι επιχειρήσεις να επενδύουν σε δράσεις φιλανθρωπίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με την παγκόσμια οικονομική κρίση να μαίνεται; «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πτώση στην εισροή κεφαλαίων στον χώρο των φιλανθρωπιών», απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Σε ορισμένες, μάλιστα, καταρρίπτονται και ρεκόρ!
Ενδεικτικά ανέφερε το πρόσφατο φιλανθρωπικό δείπνο του ιδρύματος "Robin Hood Foundation", με 3.600 προσκεκλημένους, στη διάρκεια του οποίου συγκεντρώθηκαν σε μια βραδιά 88 εκατ. δολάρια για προγράμματα παροχής τροφίμων, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, ποσό ρεκόρ στην 22ετή ιστορία του φορέα!
Για την Ελενα Αμβροσιάδου, η φιλανθρωπία, πέραν του καλού που κάνει στους αποδέκτες της, αποτελεί και την καλύτερη πρέσβειρα των Ελλήνων και της Ελλάδας. «Προτιμώ η ροή οικονομικής βοήθειας να πηγαίνει προς ελληνικές ομάδες και φορείς, για να κάνουμε καλό και στη χώρα μας και διεθνώς», είπε και κάλεσε τους Έλληνες να οργανωθούν σε ελληνικές ομάδες, καθώς το κράτος καθεαυτό, είναι πιο "δυσκίνητο" σε περιπτώσεις έκτακτων συμβάντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις.
"Να σώζουμε ζωές, όχι να μεταφέρουμε πτώματα"
"Είμαστε εκπαιδευμένοι για να σώζουμε ζωές, όχι να μεταφέρουμε πτώματα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηράκης, σύμφωνα με τον οποίο, το κράτος πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο και να αποφασίζει γρηγορότερα, όταν πρόκειται για αποστολές διάσωσης εντός και εκτός των συνόρων, καθώς σε επιχειρήσεις όπως ο απεγκλωβισμός ανθρώπων, κάθε λεπτό "μετράει" και είναι κρίσιμο για τη ζωή τους. "'Οχι γραφειοκρατία ακόμη και στον απεγκλωβισμό", πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι -όπως ισχυρίστηκε- "κόπηκε" λόγω κρίσης η επιταγή ύψους 20.000 ευρώ, που είχε δοθεί στην ΕΟΔ τον περσινό Μάρτιο, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας._
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αλεξάνδρας Γούτα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου