21/5/10

Νέος Οδηγός για τα Μεταλλαγμένα στα Ζωικά Προϊόντα

Ο Οδηγός είναι ένα εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή, που αποτυπώνει τη στάση της κάθε εταιρίας παραγωγής ζωικών προϊόντων, σχετικά με τη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές.
Περιλαμβάνει μόνο ζωικά προϊόντα, δηλαδή φρέσκο γάλα, γάλα μακράς διαρκείας, γάλα υψηλής παστερίωσης, αβγά, κοτόπουλα, αλλαντικά και ψάρια εκτροφής.
Στόχος του Οδηγού, είναι να καλύψει το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία, σχετικά με τη σήμανση μεταλλαγμένων στα ζωικά προϊόντα και να εξασφαλίσει το δικαίωμά μας να επιλέγουμε αν θα καταναλώσουμε μεταλλαγμένα ή όχι.
Η νέα έκδοση του Οδηγού Καταναλωτών της Greenpeace, περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Οδηγός αφορά τις εταιρείες που παράγουν φρέσκο γάλα, γάλα υψηλής παστερίωσης και μακρά διαρκείας, αυγά, κοτόπουλα, αλλαντικά και ψάρια εκτροφής.

Οι εταιρείες των παραπάνω κλάδων, κλήθηκαν από την εν λόγω περιβαλλοντική οργάνωση, να απαντήσουν αν μπορούν να πιστοποιήσουν ότι δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές, είτε προσκομίζοντας πιστοποιήσεις, είτε συγκεκριμένες αναλύσεις και πιστοποιητικά των ζωοτροφών που χρησιμοποιούν, είτε δηλώνοντας την πρόθεσή τους να αναγράφουν στα προϊόντα τους ότι δεν χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές.
Ανάλογα με τις απαντήσεις τους οι εταιρείες βαθμολογούνται από 0 έως 10 και καταγράφονται στον Οδηγό.
Όπως επισημαίνει η Greenpeace, οι εταιρείες που βαθμολογήθηκαν με Ο δε σημαίνει ότι απαραίτητα χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές, αλλά ότι δεν είχαν τη βούληση να μπουν στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Από την άλλη, στη χώρα εισάγονται μεγάλες ποσότητες μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού ως ζωοτροφές, που οπωσδήποτε κατευθύνονται στην κτηνοτροφική παραγωγή.
Το τοπίο θα ξεκαθάριζε αν υπήρχε η δυνατότητα «θετικής σήμανσης» στα προϊόντα που παράγονται χωρίς τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών.
Η κ. Αλεξία Βουρεξάκη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace δήλωσε ότι «Η διαδικασία θετικής σήμανσης των προϊόντων ήδη ισχύει σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία και αποτελεί αίτημα όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και σημαντικού μέρους της αγοράς ζωικών προϊόντων».
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιβάλλει τα κτηνοτροφικά προϊόντα από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές, να το αναγράφουν στη συσκευασία τους.
Επιβάλλεται, όμως η επισήμανση των ζωοτροφών οπότε ένας παραγωγός γνωρίζει τι χρησιμοποιεί.
Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου