18/5/10

Η διατροφή επηρεάζει μνήμη, διάθεση, συγκέντρωση

Τόσο η υγιεινή διατροφή όσο και η ανθυγιεινή επηρεάζουν με συγκεκριμένους τρόπους τις λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη διάθεση και τη δυνατότητα συγκέντρωσης.

Αμεση σύνδεση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και της εύρυθμης λειτουργίας του εγκεφάλου αποκαλύπτουν έρευνες, με γνωστότερη αυτή του καθηγητή του Χάρβαρντ Αλαν Λόγκαν, τον συγγραφέα του βιβλίου «The Brain Diet» (σ.σ.: «H δίαιτα του εγκεφάλου»). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες στο πεδίο της διατροφικής νευροεπιστήμης, τόσο η υγιεινή διατροφή όσο και η ανθυγιεινή επηρεάζουν με συγκεκριμένους τρόπους τις λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη διάθεση και τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Ο εγκέφαλος για τη λειτουργία του συνολικά καταναλίσκει περίπου το 20% των θερμίδων καθημερινά και για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται ένα συγκεκριμένο ποσό από όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Ετσι για να αυξήσει κάποιος τη δυνατότητα συγκέντρωσής του, τη δυνατότητα δηλαδή οι πληροφορίες να μεταφέρονται με άνεση μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, χρειάζεται να λαμβάνει θερμίδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα, οπότε βασικά θεωρούνται τα μικρά τακτικά γεύματα.

Επίσης, σημαντική για την καλή λειτουργία των νευρικών ινών είναι η πρόσληψη ωμέγα 3 (βρίσκονται σε ψάρια, στα καρύδια και στις κολοκύθες), η οποία σύμφωνα με κάποιες έρευνες βοηθάει στη δημιουργία και τη σωστή συντήρηση της μυελίνης, της ουσίας που επικαλύπτει της νευρικές ίνες.
Αντίστοιχα για τη βελτίωση της διάθεσης σημαντικό ρόλο παίζουν οι νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη. Οι τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπη προκαλούν γρήγορη έκκριση ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα η διάθεση να ανεβαίνει κατακόρυφα, αλλά και να πέφτει εξίσου απότομα.
Ντοπαμίνη
Ετσι οι ειδικοί προτείνουν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης με σταθερό ρυθμό. Ενας δεύτερος νευροδιαβιβαστής που παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση είναι η σεροτονίνη, για την κατασκευή της οποίας ο οργανισμός χρειάζεται μια ουσία που βρίσκεται στα αβγά και στο κρέας, την τρυπτοφάνη. Για γρήγορη αύξηση της σεροτονίνης πάλι ένα σνακ με υδατάνθρακες θα έχει αποτέλεσμα, αλλά η διάθεση θα έχει και πάλι σύντομα πτώση.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου