Η Ομοσπονδία, δηλώνοντας Πολιτική Αγωγή, ζήτησε να απορριφθεί η επανάληψη της διαδικασίας και να αποκρουστεί κάθε προοπτική απαλλαγής των καταδικασθέντων για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Νέα τροπή πήρε στον Αρειο Πάγο η υπόθεση της περιβόητης «δίκης των έξι», καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση του ανώτατου δικαστηρίου υπήρξε δυναμική παρέμβαση της «Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος», η οποία δηλώνοντας Πολιτική Αγωγή ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση επανάληψης της διαδικασίας και να αποκρουστεί κάθε προοπτική απαλλαγής των καταδικασθέντων (πολιτικών και στρατιωτικών) για τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο συνήγορος της Ομοσπονδίας, Κων. Κατερινόπουλος, προειδοποίησε ότι τυχόν αθώωση των καταδικασθέντων με αποδοχή της αίτησης από τον ΑΠ αποτελεί ευθεία προσβολή της συλλογικής μνήμης όλων των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων, προσβάλλοντας βάναυσα την ιστορική τους μνήμη, ενώ τόνισε ότι επιδιώκεται ύστερα από 88 χρόνια η αθώωση των καταδικασθέντων, με στόχο να μείνει ιστορικά αδικαίωτη η μεγαλύτερη, σύγχρονη εθνική καταστροφή.
Ο αντεισαγγελέας ΑΠ, Ν. Τσάγγας, συμφωνώντας με τη γνώμη της οριακής πλειοψηφίας (3-2) του Ζ’ τμήματος ΑΠ (που άνοιξε τον δρόμο για να ξαναγραφεί αλλιώς η Ιστορία), πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση επανάληψης της δίκης που έχει υποβάλει ο Μ. Πρωτοπαπαδάκης (εγγονός του καταδικασθέντος και εκτελεσθέντος πρώην πρωθυπουργού Π. Πρωτοπαπαδάκη) και επειδή είναι και οι έξι προφανώς αθώοι, πρέπει να παύσει η σε βάρος τους ποινική δίωξη οριστικά, λόγω παραγραφής πλέον των κατηγοριών που τους βάρυναν το 1922 για εσχάτη προδοσία.
Ο συνήγορος
Με την άποψη αυτή συντάχθηκε ο συνήγορος του Μ. Πρωτοπαπαδάκη, Ν. Βασιλάτος, υποστηρίζοντας ότι ο ΑΠ έχει ήδη αποφανθεί για την αθωότητά τους και πρέπει απλά να συμπληρωθεί το σχετικό «διά ταύτα» της απόφασης, ενώ ζήτησε να κριθεί απαράδεκτη η δήλωση Πολιτικής Αγωγής της Ομοσπονδίας, θέση που συμμερίστηκε και ο εισαγγελέας.
Ωστόσο το δικαστήριο, υπό τη νέα του σύνθεση, δεν δεσμεύεται να επανεξετάσει την υπόθεση, αφού μάλιστα η μειοψηφία έχει επισημάνει ότι επιδιώκεται η απαλλαγή χωρίς να υπάρχει επίσημα η καταδικαστική απόφαση, χωρίς να μπορούν να αξιολογηθούν οι τότε μαρτυρίες, χωρίς αντίλογο και με μόνα «νέα στοιχεία» τις μετά από χρόνια δηλώσεις και επιστολές πολιτικών και στρατιωτικών (Ελ. Βενιζέλου, Θ. Πάγκαλου) που έγιναν προς κατεναυσμό των πολιτικών παθών και μία στρατιωτική έκθεση-εκτίμηση των γεγονότων.
Στη δήλωση Πολιτικής Αγωγής του προέδρου της Ομοσπονδίας, Αθ. Λαγοδήμου (που αρχικά δεν δεχόταν ο εισαγγελέας και η οποία κατατέθηκε ύστερα από άδεια του εισαγγελέα ΑΠ, Ιω. Τέντε), τονίζεται η εκπροσώπηση 185 σωματείων με πάνω από 300.000 μέλη απογόνους (παιδιά έως δισέγγονα) των προσφύγων του 1922.
Ο Κ. Κατερινόπουλος τόνισε ότι οι πράξεις και παραλείψεις των καταδικασθέντων είχαν ως αποτέλεσμα να ξεριζωθούν από τα πανάρχαια πατρογονικά εδάφη τους 2.100.000 Ελληνες Μικρασιάτες, πολλοί να θανατωθούν και όσοι σώθηκαν να χάσουν γη, σπίτια, περιουσίες και τον ηθικό-κοινωνικό δεσμό με τη γη των προγόνων τους.
Μετά τη δίκη επικράτησε ένταση, με διαμαρτυρίες προσώπων προσκείμενων στον αιτούντα.
Ο ΑΠ, υπό την αντιπρόεδρο Θ. Γκοΐνη, θα κρίνει σε μερικές εβδομάδες αν θα αποτραπεί τελικά η αλλαγή και επανασυγγραφή της Ιστορίας σχεδόν έπειτα από έναν αιώνα...
Πηγή: Έθνος (Αλέξανδρος Αυλωνίτης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου