Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη θέση σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούσε να αντικρούσει τις γερμανικές ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ. «Το ευρώ είναι ένα νόμισμα στέρεο και σταθερό», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επί οικονομικών θεμάτων, απαντώντας στην εκτίμηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε την Τρίτη ότι στην Ιρλανδία «κρίνεται το μέλλον του ενιαίου νομίσματός μας».
Σύμφωνα, εξάλλου με το Βloomberg, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Nouriel Roubini ενίσχυσε χτες τη φιλολογία για επικείμενες εξελίξεις σε σχέση με το ευρώ, λέγοντας στο Boerse-Online ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί είτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της είτε να αποχωρήσει από το ευρώ. Ο οικονομολόγος φέρεται να έχει δηλώσει ότι τo χρέος της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλo, που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρει η χώρα να αποφύγει την αναδιάρθρωση. Η μοναδική ρεαλιστική λύση που έχει η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι να εγκαταλείψει το ευρώ και να εισάγει μια νέα δραχμή.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, επιμένει στην κριτική για το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε δεκτή στο ευρώ το 2000, αναπαράγοντας ταυτόχρονα τα ψέματα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πολιτική της επικροτήθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Μιλώντας στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, για τον προϋπολογισμό του 2011, η Α. Μέρκελ επέμενε στη θέση της Γερμανίας ότι για το διάστημα μετά το 2013 απαιτείται ένας μόνιμος μηχανισμός δανειοδότησης, ο οποίος, με τη συμμετοχή και των ιδιωτών, θα οδηγεί σε ελεγχόμενη πτώχευση χώρες με χαμηλές δημοσιονομικές επιδόσεις.
Οπως είπε, «αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια, από τα κρατικά ομόλογα, πρέπει να υπομένουν επίσης τους κινδύνους». Για την Ιρλανδία, είπε ότι η όποια βοήθεια θα χορηγηθεί υπό όρους «που θα προτάξουν τη λήψη μέτρων ώστε η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της σταθεροποίησης», προαναγγέλλοντας νέα βάρβαρα μέτρα για τον ιρλανδικό λαό. Η ίδια, σύμφωνα με τα ειδησιογραφικά πρακτορεία, «εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
Στα 11 μέτρα τα λαϊκά δικαιώματα στην Ιρλανδία
Οπως μετέδωσαν χτες τα ιρλανδικά ΜΜΕ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ θα χορηγήσουν στην Ιρλανδία 85 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, το Δημόσιο θα αναλάβει την πλειοψηφική συμμετοχή στην Bank of Ireland, το κυριότερο πιστωτικό ίδρυμα της Ιρλανδίας από πλευράς χορηγήσεων.
Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, ανακοινώθηκε χτες μια ακόμα λυπητερή για το λαό, με τη δημοσιοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2011 - 2014, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού ως ποσοστού επί του ΑΕΠ στο 3% έως το 2014, μέσα από βάρβαρες περικοπές σε κοινωνικές και άλλες δαπάνες. Το αντιλαϊκό πρόγραμμα υλοποιεί μέτρα αξίας 6 δισ. ευρώ για το 2011 και αφορά κατά τα 2/3 περικοπή δαπανών και κατά το 1/3 αύξηση εσόδων του προϋπολογισμού.
Τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα και προβλέπουν μεταξύ άλλων, τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή 12,5% για τις επιχειρήσεις, την αύξηση των φορολογικών εσόδων (φόρος επί εισοδημάτων) κατά 1,9 δισ. ευρώ, την εφαρμογή φορολογικών αλλαγών επί του συνταξιοδοτικού καθεστώτος, με συνολική απόδοση 700 εκ. ευρώ, την κατάργηση ή μείωση φορολογικών δαπανών με συνολικό όφελος 755 εκ. ευρώ.
Ακόμα, ο ΦΠΑ αυξάνεται από 21% σε 22% το 2013 και σε 23% το 2014, για να αφαιμαχθούν 640 εκ. ευρώ από τις τσέπες του λαού, ενώ θεσπίζονται ακόμα φόρος «τοπικών υπηρεσιών», η σταδιακή αύξηση της τιμής των λιγνιτανθράκων από 15 ευρώ σε 30 ευρώ και προωθείται η αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαιακών κερδών.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα προωθήσει αντεργατικά μέτρα «για τη μείωση του ελάχιστου ωρομισθίου κατά 1 ευρώ στο επίπεδο των 7,65 ευρώ, την αναμόρφωση του καθεστώτος ανεργίας, την τόνωση του ανταγωνισμού, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και τη μείωση του κόστους στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα».
Σε συνέχεια της τρομοκράτησης του λαού για να αποδεχτεί τα μέτρα, η πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας υποβαθμίστηκε χτες κατά δύο βαθμίδες από τον διεθνή οίκο Standard & Poor's, με αρνητικές προοπτικές.
Εκβιάζουν το λαό της Πορτογαλίας
Την ίδια ώρα, το «Ρόιτερ» αναμεταδίδει εκτιμήσεις οικονομολόγων, σύμφωνα με τις οποίες ηΠορτογαλία πιθανόν θα έχει την ίδια τύχη με την Ελλάδα και με την Ιρλανδία, δηλαδή θα αναζητήσει την οικονομική βοήθεια της ΕΕ. Οι 19 από τους 49 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν σχετικά, αποφαίνονται ότι η ΕΚΤ θα κληθεί να αναθεωρήσει προς τα άνω το ρυθμό ανάπτυξης για την Ευρωζώνη για όλο το 2011. Ηδη, έχει προβλεφθεί εύρος ανάπτυξης από 0,5% έως 2,3% για όλο το ερχόμενο έτος.
Από την πλευρά της, η πορτογαλική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται στο έπακρο την κινδυνολογία που κορυφώνεται, ξεκαθαρίζοντας στο λαό ότι δεν έχει «πρακτικά» κανένα περιθώριο ελιγμών για να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας της χώρας, Χελένα Αντρέ.
«Χωρίς τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει και αυτά που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά οι συνέπειες για τους Πορτογάλους και την οικονομία θα είναι πολύ πιο σοβαρές», είπε η αρμόδια υπουργός, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο του προϋπολογισμού του 2011, που φιλοδοξεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από το 7,3% που είναι τώρα στο 4,6% το 2011, κυρίως μέσω της μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα, τη μείωση των κοινωνικών παροχών και την αύξηση των φόρων.
Προς ενίσχυση της πορτογαλικής κυβέρνησης, έσπευσε χτες ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο οποίος χαιρέτισε τα βάρβαρα μέτρα και εκτίμησε ότι με την εφαρμογή τους η χώρα δε θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης. Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε προειδοποίηση για τα κινδυνολογικά σχόλια ως προς τη ζώνη του ευρώ, λέγοντας ότι «αυτά είναι πολύ ευαίσθητα θέματα για τις αγορές»και πως «η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, εάν δεν είχαμε το ευρώ».
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναθεώρησε χτες προς τα κάτω τη δική της πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, για όλο το 2011 κι όλο το 2012. Προέβλεψε επίσης την παραμονή του ποσοστού των ανέργων σε ποσοστό άνω και του 8% του ενεργού πληθυσμού, έως και τα τέλη του 2011. Για το δ' φετινό τρίμηνο, η Fed υπολογίζει πλέον την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ σε ποσοστό μεταξύ 3,0 - 3,6%. Για το 2011 υποβιβάζει τους ρυθμούς σε ποσοστό μεταξύ 3,5% - 4,2%.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου