27/11/10

Η Σερβία ζητά από τις ΗΠΑ να εκδώσει πρώην μέλος της «Γκεστάπο»

Η σερβική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από την αμερικανική να εκδώσει έναν Αμερικανό πολίτη αλλά πρώην μέλος της ναζιστικής 'Γκεστάπο', τον Πέτερ Εγκνερ, ύποπτο γιά τη δολοφονία περίπου 17 χιλιάδων αμάχων στην περιοχή του Βελιγραδίου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοινώθηκε από το υπουργείο της Δικαιοσύνης στο Βελιγράδι.
Ο Εγκνερ σήμερα διάγει το 88ο έτος της ηλικίας του, γεννήθηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία και σήμερα είναι εγκατεστημένος στο Σιάτλ.
Οι Σέρβοι έχουν συγκεντρώσει πολλά στοιχεία σε βάρος του, άλλα απ αυτά αφορούν δολοφονίες αμάχων, που έκανε ο ίδιος, και άλλα δολοφονίες αμάχων στις οποίες «είχε συνέργια».

Ο ίδιος έδρασε -και το 1941 και το 1942- μέσα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην περιοχή του Βελιγραδίου, όπου και θανάτωσε και πάμπολλους Εβραίους -καί γυναικόπαιδα.
Συνολικά σε αυτά τα στρατόπεδα δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι εκείνη την 'σκοτεινή' εποχή.
Το 2008 ζητήθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη να στερηθεί ο Εγκνερ της αμερικανικής υπηκοότητας (τού απονεμήθηκε μόλις το 1966), «επειδή φθάνοντας στις ΗΠΑ είχε αποκρύψει στοιχεία γιά την εμπλοκή του στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των Ναζιστών». Ομως, αυτό ακόμα δεν έχει γίνει, οπότε δυσχεραίνεται πολύ η άμεση έκδοσή του στη Σερβία.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου