Απίστευτες
φραστικές αψιμαχίες μεταξύ του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, Φώτη Ξύδα, και
ορισμένων Ελλήνων μετακλητών εκπαιδευτικών, που εργάζονται στα Ομογενειακά
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διημείφθησαν κατά την κοπή της βασιλόπιτας στον Σύλλογο
Ιμβρίων στην Πόλη.
Το
επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν ο Ελληνας πρέσβης απευθυνόμενος στους Ελλαδίτες
εκπαιδευτικούς τούς είπε ότι «δεν θα λάβουν απαντήσεις στα έγγραφα - αιτήσεις
που κατέθεσαν και με τα οποία ζητούν η νομιμοποίησή τους στην Τουρκία να γίνει
με διαπίστευση και όχι με άδεια παραμονής του τουρκικού κράτους, εφόσον είναι
απεσταλμένοι του ελληνικού κράτους σε διατεταγμένη υπηρεσία».Η «απαξιωτική» συμπεριφορά του Ελληνα διπλωμάτη, όπως τη χαρακτήρισαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», παριστάμενοι στην εκδήλωση, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες του έντονου διαλόγου, όξυνε τα πνεύματα, σε βαθμό να υπάρξουν έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις. Οι εκπαιδευτικοί ρώτησαν επισταμένως γιατί δεν τους δίνεται η διαπίστευση και μη λαμβάνοντας απάντηση διερωτήθηκαν γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν ενδιαφέρεται για το θέμα τους, εισπράττοντας την απάντηση: «Και ποιοι είστε εσείς που θα ενδιαφερθεί η ηγεσία για το ζήτημά σας;»
Πώς έχει όμως το ζήτημα των μετακλητών εκπαιδευτικών;
Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν υπογραφεί Εκπαιδευτικές Συμφωνίες και Πρωτόκολλα. Μέσα σε αυτά υπάρχει και σχετική διακρατική απόφαση να μεταβαίνουν Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί για τα σχολεία της Πόλης και ισόποσος αριθμός Τούρκων εκπαιδευτικών να έρχεται στη Δυτική Θράκη, για τα μειονοτικά σχολεία.
Η έγκριση δινόταν από τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών και οι εκπαιδευτικοί αναλάμβαναν υπηρεσία. Οι Τούρκοι μετακλητοί, μόλις φτάνουν στην Ελλάδα, μετά την ενημέρωση που τους γίνεται από το Γενικό Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, και στο πλαίσιο της νομιμότητας, μεταβαίνουν σε Αστυνομία, Δήμο και Περιφέρεια και καταβάλλοντας κάποιο ποσό λαμβάνουν άδεια παραμονής.
Οι Ελλαδίτες, μεταβαίνοντας στην Πόλη, αφού δεν τους γίνεται καμία ενημέρωση, δεν ελάμβαναν άδεια παραμονής και άρχιζαν να εργάζονται στα σχολεία, θεωρώντας ίσως το Ελληνικό Προξενείο ότι η έγκριση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ταυτόχρονα και άδεια παραμονής.
Ετσι συνεχίστηκε επί χρόνια η τουρκική νομιμότητα και αντίστοιχα η ελληνική απρονοησία, με επακόλουθο να μη δίνεται μια λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα, με διαπίστευση που θα έδιναν αντίστοιχα και στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας οι δύο χώρες.
Φέτος όμως, «για κακή τύχη της ελληνικής πλευράς, μια εκπαιδευτικός που είχε πάρει από μόνη της και για τους δικούς της προσωπικούς λόγους άδεια παραμονής «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου», με αποτέλεσμα οι τουρκικές αρχές να ζητήσουν άδεια παραμονής απ' όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου τις έλαβαν. Στη συνέχεια και μέσα στις γιορτές ζήτησαν από τη μετακλητή καθηγήτρια που είχε λάβει τη σχετική άδεια, και άδεια εργασίας.
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι τι θα γίνει αν οι τουρκικές αρχές ζητήσουν από όλους τους μετακλητούς άδειες εργασίας και τι θα συμβεί εάν δεν λάβουν. Πολύ απλά, αν συλληφθούν εργαζόμενοι «παράνομα» στα σχολεία, απελαύνονται, τα δε σχολεία θα έχουν επιπτώσεις.
Οπως ήταν φυσικό, όλοι οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να μάθουν το καθεστώς και το νομικό πλαίσιο που διέπει την εργασία τους, να ζητήσουν διαπίστευση και όχι άδεια παραμονής και φυσικά νομιμοποίηση της παρουσίας των παιδιών τους στην Τουρκία. Για το λόγο αυτό υπέβαλαν αιτήσεις προς τον συντονιστή Εκπαίδευσης, ενώ ένας εκπαιδευτικός έστειλε αναφορά προς την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Φώφη Γεννηματά.
Αυτή λοιπόν η καθ' όλα νόμιμη και βάσει του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα συμπεριφορά των μετακλητών εκπαιδευτικών «εξόργισε», φαίνεται, τον Ελληνα Πρέσβη, ο οποίος, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα με τη διαπίστευση που θα λάβουν οι εκπαιδευτικοί στην Τουρκία, όχι μόνο δεν τερματίζει «κακές μελλοντικές εξελίξεις», αλλά ταυτόχρονα «απειλεί» φραστικά τους εκπαιδευτικούς, ότι «θα εισηγηθεί για να λυθούν οι αποσπάσεις τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
Πηγή:
Ελευθεροτυπία (Συμεών Σολταρίδη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου