Ένας ασυνήθιστος βάτραχος με μακριά μύτη που φουσκώνει κατά βούληση και γίνεται σαν του… Πινόκιο, βρίσκεται ανάμεσα στα νέα είδη που μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στα δυσπρόσιτα όρη Φότζα, στη δυτική πλευρά της νήσου Νέας Γουινέας της Ινδονησίας. Οι ερευνητές προέρχονταν από διάφορους επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς (National Geographic, Ινστιτούτο Σθμιθσόνιαν, Conservation International) και ερεύνησαν από το 2008 την συγκεκριμένη περιοχή, η οποία σπάνια έχει μελετηθεί από επιστήμονες, ανακοινώνοντας τώρα τα ευρήματά τους. Πολλά από τα ζώα που ανακαλύφθηκαν, ζουν μόνο στη συγκεκριμένη απομονωμένη περιοχή, που έχει χαρακτηρισθεί «Χαμένος κόσμος».
Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μικρότερο καγκουρό που έχει βρεθεί ποτέ, έναν μεγάλο μαλλιαρό αρουραίο, ένα είδος μεγάλης σαύρας με κίτρινα μάτια και λυγισμένα δάχτυλα ποδιών, καθώς και δεκάδες άγνωστα μέχρι τώρα έντομα, πουλιά και θηλαστικά. Βρέθηκε επίσης ένα σπάνιο είδος καγκουρό των δέντρων, που έχει χρυσό χρώμα. Κάποτε η Νέα Γουινέα και η Αυστραλία ήσαν γεωλογικά ενωμένες, γι’ αυτό υπάρχουν καγκουρό και στις δύο περιοχές, αλλά έχουν εξελιχτεί διαφορετικά στο πέρασμα του χρόνου.
Η ανακάλυψη του σπάνιου βάτραχου έγινε από τον ερπετολόγο Πολ Όλιβερ. Πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος αμφίβιου που, όταν καλεί τα άλλα ζώα, η μύτη του φουσκώνει εντυπωσιακά και κινείται προς τα πάνω, αλλά ξεφουσκώνει όταν ο βάτραχος σταματά το κάλεσμά του. Οι επιστήμονες αμέσως τον «βάφτισαν» Πινόκιο!
Η αποστολή, ιδιαίτερα σημαντική για τον εμπλουτισμό του «παζλ» της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα δύσκολη από τους ερευνητές, καθώς διεξήχθη υπό καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες και αδιαπέραστες ομίχλες. Η παρουσίαση της αποστολής θα γίνει στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού National Geographic, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.
Πηγή: leodokardos.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου