12/5/10

SOS από τον ερευνητή που ανακάλυψε την τρύπα του όζοντος

Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος ζήτησε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που πριν 25 χρόνια ανακάλυψε την τρύπα του όζοντος.
Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC ο δρ. Joe Farman τόνισε ότι το περιβάλλον συνεχίζει να καταστρέφεται σε επικίνδυνο βαθμό και με πάρα πολλούς τρόπους.
Παράλληλα, άσκησε οξεία κριτική στους πολιτικούς για το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν σοβαρά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ενώ δήλωσε ότι είναι «μεγάλη βλακεία» να αυξάνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα την ώρα που γνωρίζουμε ότι είναι ένα από τα αέρια που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Οι κυβερνήσεις δεν έμαθαν το μάθημά τους και δεν έλαβαν μέτρα για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών για το περιβάλλον, όπως η κλιματική αλλαγή» επισήμανε ο δρ. Farman, προσθέτοντας «δεν χρειάζονται περίπλοκες προσομοιώσεις σε υπολογιστές για να αποδείξουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πόσο θα αλλάξει το κλίμα στο μέλλον, ωστόσο γνωρίζουμε ότι το διοξείδιο του άνθρακα ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη οπότε πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές» υπογράμμισε, ενώ καταφέρθηκε εναντίον των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής.

Η ανακάλυψη της τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική το 1985 αποτελεί σημείο αναφοράς για τους περιβαλλοντολόγους. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει την χλωρίδα και την πανίδα από την επικίνδυνη υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.
Όπως διαπιστώθηκε εκείνη την περίοδο, το στρώμα του όζοντος καταστρέφεται απόχλωροφθοράνθρακες (CFC), χημικά που χρησιμοποιούνται σε ψυγεία, κλιματιστικά και σπρέι.
Ορισμένοι κατασκευαστές συνέχισαν να χρησιμοποιούν χλωροφθοράνθρακες, ωστόσο η χρήση τους καταργήθηκε σταδιακά έπειτα από την ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ το 1987.
Δεδομένου ότι τα χημικά αποδομούνται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς στην ατμόσφαιρα, η τρύπα του όζοντος αναμένεται να «κλείσει» το νωρίτερο 100 χρόνια μετά την ανακάλυψή της.
Πηγή: Econews.gr / Φ. Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου